Pardubická nemocnice: Dva přístroje pro pacienty s poruchou srážlivosti krve daroval nadační fond Aquapura

05.01.2018 16:37

Odebrat pacientovi krev, poslat do hematologické laboratoře a poté čekat na výsledky. Tomu je konec. Stanovení dalšího průběhu léčby u skupiny pacientů užívajících léky na ředění krve se na kardiologickém oddělení a oddělení úrazové chirurgie Pardubické nemocnice zrychlí. Lékařům pomůže dar od nadačního fondu AQUAPURA, který jim byl předán na konci prosince.

Pardubická nemocnice: Dva přístroje pro pacienty s poruchou srážlivosti krve daroval nadační fond Aquapura
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubická nemocnice

Obě pracoviště získala přístroj k měření INR a dvě balení testovacích proužků. „Dosud jsme tento přístroj měli jen na neurologickém oddělení, kde rychlý výsledek krevní srážlivosti u pacientů, kteří berou léky na ředění krve, je velmi důležitý pro jejich další léčbu. Lékaři díky němu získají okamžitě potřebné informace. Zdravotní péče o nemocné se tak zrychlí, což je důležité zejména při léčbě akutních stavů," uvedla ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková.

INR test ukazuje hodnotu srážlivosti krve při užívání Warfarinu. Na základě tohoto vyšetření se následně upravuje dávkování léku. „Týká se to velkého počtu pacientů s arytmiemi, po embolii nebo trombóze," uvedl primář kardiologického oddělení Jan Matějka a dodal: „Když je léčba Warfarinem nadměrná, hrozí krvácení. Pokud je nedostatečná, lék nepůsobí a nebrání trombóze. INR testem zjišťujeme optimální medikaci, aby lék působil správně."

Zkouška krevní srážlivosti se provádí odběrem krevního vzorku v rozpětí zhruba jednoho týdne až jednoho měsíce. Dosud si však lékaři na kardiologii i úrazové chirurgii museli počkat. „Krev jsme odebírali ze žíly a posílali do laboratoře. Výsledky jsme znali až za 30 až 60 minut," uvedl primář Matějka.

Dar od nadačního fondu AQUAPURA práci lékařů zrychlí a přivítají ho i sami pacienti, protože kontroly krevní srážlivosti INR při užívání Warfarinu je nutné provádět pravidelně. Přístrojové vyšetření je nenáročné a rychlé, používá se kapilární krev odebraná z konečku prstu. Výsledek je znám během dvou minut po nanesení vzorku krve.

„Jde o testování point of care, tedy v místě péče o pacienta a bez laboratorního zázemí. To znamená výrazně lepší komfort a nezanedbatelnou časovou úsporu. Budeme znát výsledky rychle a okamžitě můžeme rozhodnout o dalším postupu," uvedl primář Matějka.

Nadační fond AQUAPURA se jako jediný v ČR zaměřuje na pomoc pacientům s poruchou srážlivosti krve a přístroji k měření INR dovybavuje nemocnice již sedmým rokem. „Působení nadačního fondu začínalo v Královéhradeckém kraji, rozšířilo se do celé republiky a jsme rádi, že jsme darem zdravotnického vybavení mohli přispět i ke zvýšení kvality péče o pacienty právě v Pardubickém kraji. Na základě dlouholetých zkušeností s těmito přístroji věříme, že budou jak lékaři, tak pacienti spokojeni,“ řekl Pavel Staněk, zakladatel nadačního fondu AQUAPURA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…