Pardubická nemocnice: Prestižní mezinárodní kongres v Litomyšli představí nové trendy v artroskopii

12.09.2017 9:21

Nové trendy v artroskopii. To je podtitul významné mezinárodní konference Arthrex Days 2017 určené pro lékaře z ortopedie a úrazové chirurgie. Uskuteční se ve dnech 14. a 15. září v areálu renesančního zámku v Litomyšli. Akci pořádá ortopedické oddělení Litomyšlské nemocnice spolu se společností Aspironix, uskuteční se pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a krajského radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra.

Pardubická nemocnice: Prestižní mezinárodní kongres v Litomyšli představí nové trendy v artroskopii
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

„Jde o největší kongres zaměřený na sportovní medicínu a artroskopii, i s praktickým tréninkem pro lékaře, ve střední Evropě. V České republice se koná teprve podruhé. Je pro nás ctí, že se jeho organizace mohla zhostit naše společnost, respektive ortopedie Litomyšlské nemocnice, která je pracovištěm s dlouhou historií a velice kvalitní současností,“ pronesl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald. „Litomyšlští ortopedi drží krok s dobou a se zaváděním moderních trendů v léčbě. Při této prestižní akci mají podobně jako jejich kolegové z Pardubické nemocnice zajímavou možnost prezentovat úspěšné výsledky své práce před řadou českých i zahraničních odborníků,“ dodal ředitel Orlickoústecké, Litomyšlské a Svitavské nemocnice Tomáš Julínek.

Po loňském vydařeném Litomyšlském ortopedickém kongresu konaném u příležitosti 60. výročí vzniku zdejšího oddělení se na stejném místě uskuteční další významná událost. Arthrex Days 2017 se v průběhu dvoudenního programu budou věnovat novým trendům v ošetření kolenního, ramenního, kyčelního kloubu a v chirurgii nohy.

„Kongres je zaměřen na moderní metody v léčbě úrazů pohybového aparátu. Dominantně se jedná o artroskopickou operativu, která je pro pacienty velice komfortní. Je pro ně méně zatěžující a umožní jim výrazně rychlejší návrat k pracovním a sportovním aktivitám,“ uvedl primář ortopedického oddělení Litomyšlské nemocnice a předseda kongresu Miroslav Vlach a dodal: „Naše pracoviště bylo vůbec první v České republice, které zavedlo metodu InternalBrace při sešití předního zkříženého vazu kolenního kloubu. I to je důvod, proč se kongres koná právě u nás. Snažíme se zavádět nové metody léčby do běžné praxe.“

V průběhu Arthrex Days 2017, které kromě lékařské sekce nabídnou i sesterskou část zaměřenou na péči o pacienty při artroskopických výkonech, zazní bezmála šest desítek přednášek. Vystoupí s nimi nejen přední čeští odborníci z ortopedie a úrazové chirurgie, ale také významní specialisté ze Slovenska, Rakouska, Německa a Portugalska. Kongresu by se mělo zúčastnit kolem 300 lékařů. „Vedle českých účastníků budou mít početné zastoupení lékaři ze Slovenska a z Polska,“ uvedl Tomáš Mucha, obchodní manažer společnosti Aspironix, jež je výhradní zastoupení firmy Arthrex pro Česko a Slovensko.

Kromě přednášek jsou do pátečního programu zařazeny rovněž živé přenosy z operačního sálu. Účastníci kongresu shlédnou dvě operace, které budou provádět Vít Heblt z ortopedického oddělení Litomyšlské nemocnice a Robert Frei z Centra pohybové medicíny Pavla Koláře z Prahy.

„První operace bude plastika předního zkříženého vazu novější metodou All-Inside Systém s jiným typem fixace štěpu předního zkříženého vazu. Kolega Frei povede operaci metodou InternalBrace, tedy vnitřní ortézu s akutním sešitím předního zkříženého vazu,“ uvedl lékař ortopedického oddělení Litomyšlské nemocnice a vědecký sekretář kongresu Vít Heblt.

Zúčastnění lékaři budou mít v průběhu kongresu rovněž jedinečnou možnost vyzkoušet si artroskopické operační techniky ve speciální mobilní laboratoři firmy Arthrex umístěné v kamionu. Do České republiky dorazí teprve potřetí. Na dva dny se zastaví v Pardubické nemocnici a poté bude k dispozici účastníkům akce v Litomyšli. Tréninkový kamion má ve svém interiéru umístěny dvě plně vybavené pracovní stanice pro nácvik artroskopických operací na tzv. kadaverech, tedy na částech těl určených k pitvě.

„Lékaři si mohou opakovaně na reálných tělech vyzkoušet nejnovější operační techniky s vysokou kvalitou výstupu. To je pro ně velice pozitivní pro jejich běžnou praxi a vzdělávání. Od počátku své existence klade Arthrex obrovský důraz na vzdělávání lékařů. Jasným důkazem je největší evropské tréninkové centrum v Mnichově, kde je k dispozici 45 plně vybavených operačních stanic, které umožňují lékařům reálný nácvik všech nejnovějších operačních technik. Mobilní laboratoře Arthrexu umožňují nabídnout lékařům optimální formu tréninku i v prostředí jejich domácích klinik a oddělení pro celé operační týmy,“ uvedl Tomáš Mucha ze společnosti Aspironix. „Tato možnost nácviku je opravdu jedinečná a jsme rádi, že tréninkový kamion bude k dispozici v Pardubicích i v Litomyšli, protože na podobné kurzy musí čeští lékaři jezdit do zahraničí,“ dodal generální ředitel Gottvald.

Živý přenos demonstrace operačních výkonů z mobilní laboratoře bude rovněž součástí pátečního programu kongresu. Jan Vícha z Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové bude předvádět ukázky trochleoplastiky. „Záznam bude pochopitelně možné následně využít pro další vzdělávání lékařů,“ poznamenal Tomáš Mucha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…