Pardubický kraj: Bude, či nebude v Králíkách věznice?

19.03.2019 7:36

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se starostou města Králíky Václavem Kubínem jednali s náměstkem ministra spravedlnosti Jeronýmem Tejcem a zástupci Vězeňské služby ČR o záměru státu využít areál bývalého diagnostického ústav v centru města.

Pardubický kraj: Bude, či nebude v Králíkách věznice?
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Poprvé s tímto záměrem přišlo ministerstvo za vedení Roberta Pelikána. Nyní se k myšlence vrátilo, avšak definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, jelikož je otevřené alternativám v podobě pozemků pro stavbu nové věznice.

„Nové vedení ministerstva je z mého pohledu jednoznačně komunikativnější a vstřícnější než v roce 2016, kdy byl celý záměr předložen samosprávě a kraji jako hotová věc. Od té doby se z varianty azylového centra stala ženská věznice a z ní následně mužská věznice. Rozumím potřebám státu na zvýšení kapacit, ale tato lokalita byla v minulosti zatížena již několikrát, a proto se dlouhodobě snažíme o její rozvoj. Tomu by pomohlo také jiné využití areálu bývalého diagnostického ústavu například na byty. Jednoznačně jsem přesvědčen o tom, že by prioritou státu měla být stavba nové moderní věznice na zelené louce, kterou se však za posledních 100 let nepodařilo postavit nikde v republice,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Se zástupci ministerstva jsme se domluvili na dalším postupu, který spočívá ve specifikaci potřebného pozemku a jeho parametrů. Následně můžeme hovořit o jiných alternativách, a to nejen v rámci našeho kraje, jelikož české vězeňství svoji krajskou strukturu na rozdíl od jiných organizací státu nemá. Pokud existuje jakákoliv varianta na opuštění myšlenky vytvořit v Králíkách jakýkoli typ věznice, tak jsem připraven tyto varianty prověřovat a hledat,“ řekl hejtman Netolický s tím, že ministerstvu stávající areál vyhovuje především proto, že byl budovaný jako diagnostický ústav s jistou formou zabezpečení. Proto je jeho adaptace na vězení méně nákladná.

Toho zástupci ministerstva a Vězeňské služby ČR informovali také o současném stavu vězeňství či mírně se snižující kriminalitě. „I přesto, že obecně kriminalita klesá, tak stále na straně státu existuje jasná potřeba na rozšíření kapacit nápravných zařízení. Jednou ze snah, jak nezatěžovat věznice, je systém domácího vězení formou monitorovacích náramků, které však logicky nejsou aplikovatelné na všechny druhy trestů,“ řekl hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…