Pardubický kraj: Krajské příspěvkové organizace dobře hospodaří. Z přebytků se uhradí staré závazky

07.05.2015 12:11

Všechny příspěvkové organizace Pardubického kraje vykázaly v roce 2014 vyrovnané nebo kladné hospodaření. Přebytky v hospodaření těchto organizací půjdou na uhrazení závazků z minulosti, ale také do rezervních fondů nebo fondů odměn jednotlivých organizací.

Pardubický kraj: Krajské příspěvkové organizace dobře hospodaří. Z přebytků se uhradí staré závazky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Po schváleném přebytkovém rozpočtu kraje, který byl ještě posílen o více jak 300 milionů korun ze zvýšeného inkasa daní, je účetní uzávěrka zřizovaných organizací další dobrou zprávou pro celý Pardubický kraj,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Díky přebytkům v hospodaření můžeme alespoň částečně dorovnat ztráty některých organizací z předcházejících let. Jsem zároveň přesvědčen, že podobný trend bude pokračovat i v budoucnu, a že kladné hospodaření budou vykazovat i organizace, jejichž hospodářský výsledek byl v minulém roce vyrovnaný,“ sdělil Martin Netolický.

Sociální věci

V oblasti sociálních věcí zřizuje Pardubický kraj devět příspěvkových organizací. Šest z nich hospodařilo v minulém roce s přebytkem v celkové výši přesahující tři miliony korun, které budou převedeny do rezervních fondů jednotlivých organizací. V těchto organizacích, které mají registrováno více jak tisíc pobytových míst, je v současné době zaměstnáno 880 zaměstnanců.

Školství a kultura

Se ziskem nebo vyrovnaně hospodařilo všech 78 zřizovaných školských zařízení a 6 kulturních zařízení na území kraje. Celkový zisk přesahuje hodnotu šesti milionů korun, ze kterého bude přednostně hrazena zbývající část ztráty, kterou v roce 2011 vykázala Vyšší odborná škola stavební a Střední škola stavební Vysoké Mýto. Zbývající část zisku bude přidělena do fondů odměn a do rezervních fondů jednotlivých organizací. „Pozitivní zprávou je, že žádné ze školských zařízení není v současné době existenčně ohrožené. Zároveň neočekáváme, že by se do konce roku hospodaření škol nějakým zásadním způsobem změnilo,“ uvedl hejtman Martin Netolický

Zdravotnictví

Téměř desetimilionový zisk vykázaly za rok 2014 příspěvkové organizace ve zdravotnictví. Jedná se o Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje, dvě nemocnice následné péče, tři léčebné ústavy a tři dětská centra. „Součet hospodářských výsledků je 9,6 milionu korun. Pozitivní je také pokles závazků po splatnosti a vyšší využití lůžek,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek zodpovědný za oblast zdravotnictví.

Správa a údržba silnic Pardubického kraje

Poslední příspěvkovou organizací kraje, která v minulém roce vykázala zlepšený výsledek hospodaření přesahující 300 tisíc korun, byla Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Ta v roce 2014 vykonala práce v celkové hodnotě 770 milionů korun, a to jak přímo, tak z pozice dodavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …