Pardubický kraj: Pomáhají maminkám nejen s výchovou dětí, ale i najít sama sebe

13.05.2017 16:54

Je to nenápadný domek kousek od centra Holic. Rodinné a vzdělávací centrum Holoubek Oblastní charity Pardubice zde před šesti lety dobrovolnicky vybudovaly čtyři maminky s malými dětmi a jedna ředitelka mateřské školy. Jen za loňský rok už mělo centrum neuvěřitelných 5,5 tisíce návštěv a jeho zkušenosti a know-how zaujaly v šesti zemích Evropy. Svými vzdělávacími aktivitami patří k ojedinělým v republice.

Pardubický kraj: Pomáhají maminkám nejen s výchovou dětí, ale i najít sama sebe
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Z Holoubku máme velkou radost, jeho zakladatelky dokázaly zprvu zájmovou a dobrovolnickou činnost zprofesionalizovat na vysoké úrovni. Navíc jsou jejich vzdělávací kurzy pro dospělé díky využívání evropských fondů pro maminky na mateřské dovolené zdarma. Pardubický kraj jim stejně jako dalším 21 mateřským centrům přispívá na běžný provoz, letos se nám celkovou částku pro kraj podařilo navýšit na téměř 650 tisíc korun,“ uvádí radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Holoubek začínal a dosud pokračuje s pravidelnými aktivitami zejména pro maminky s dětmi na mateřské a rodičovské dovolené, které se zaměřují na rozvoj dětí. Rodiče docházejí na preventivní programy, dále si mohou při setkávání v centru zároveň vyměňovat zkušenosti při výchově dětí. Díky kvalifikaci lektorek mají možnost získat odborné informace ke správnému osobnostnímu rozvoji dětí. Velice oblíbené jsou aktivity hudebně pohybové, výtvarné, tělesné, rozvoj rozumových vědomostí a také nově zařazené Montessori aktivity. To vše napomáhá dětem při adaptaci na vstup do mateřské školy.

„Brzy jsme ale zjistili, že maminky se často na rodičovské dovolené cítí osamělé a těžko hledají pracovní uplatnění ve svém oboru na zkrácený úvazek. Zamýšlejí se, jak po návratu do práce skloubí péči o rodinu s prací,“ vysvětluje lektorka a koučka Klára Bartoníčková motivaci rozjet další programy zaměřené na rodiče, převážně tedy maminky.

Vznikly tak už tři projekty a díky nim bezplatných vzdělávacích příležitostí využilo již 430 lidí. Ten první se jmenoval Mami, tati, pečuj, pracuj (MATAPE). Mapoval možnosti, jak sladit pracovní a rodinný život. Genderovým miniauditem v rámci projektu prošlo deset firem v kraji, které dostaly zpětnou vazbu, do jaké míry vytváří pro své zaměstnance rodině přátelské prostředí a konkrétní doporučení co mohou zlepšit, například, jak zavést flexibilní formy práce – z domova, zkrácené nebo sdílené úvazky a podobně. „Největší motivací byli podnikatelé nebo firmy, kteří to už úspěšně vyzkoušeli. Ale ukázalo se, že mnoho žen se o zkrácený nebo pružný úvazek bojí požádat, a potom mají zaměstnavatelé pocit, že takové nabídky nejsou potřeba,“ konstatuje projektová manažerka Vladimíra Krejčíková. Projekt MATAPE byl oceněn Národní cenou karierového poradenství 2014 a jeho know-how zaujalo v šesti zemích Evropy.

Další projekt Woman Welcome se také zabýval karierním rozvojem žen. V současném projektu ŽenyPRO (www.zenypro.cz) mohou ženy zdarma absolvovat cyklus rozvojových setkání v Holoubku. Pro ženy ze vzdálenějších míst je určen intenzivní týdenní pobytový kurz na ekofarmě. O děti je vždy postaráno. „Uplatňujeme moderní vzdělávací metody, jako je například měření stylu myšlení, kdy se dozvíte, jaké styly myšlení v určité situaci využíváte a zda je to užitečné, nebo kariérní poradenství pomocí metody Patchwork. V rámci projektu ženy mohou využít i koučování při osobním setkání nebo po telefonu. Oblíbené jsou také počítačové kurzy. V posledních letech se snažíme do vzdělávání zapojit i seniorskou generaci,“ dodává vedoucí Holoubka Milena Vohralíková.

„Právě na Mezinárodní den rodiny je dobré si připomenout, že takové aktivity mohou často zabránit konfliktům mezi partnery či rodiči a dětmi, v Holoubku by o tom mohli vyprávět,“ prozrazuje Pavel Šotola. „Už se nám ozvali manželé a partneři našich účastnic ve smyslu: Nevím, co tam s tou mou děláte, ale dělejte to dál. A tak pokračujeme,“ říká na závěr Vladimíra Krejčíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…