Pardubický kraj: Případů spalniček trvale přibývá, od začátku roku jich je 55

07.04.2019 7:36

Hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický jednal se zástupci Krajské hygienické stanice o současné situaci spalniček v regionu.

Pardubický kraj: Případů spalniček trvale přibývá, od začátku roku jich je 55
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Od počátku roku bylo v kraji evidováno 55 osob s tímto onemocněním, což řadí kraj na čtvrté místo v rámci republiky, kde bylo od počátku roku diagnostikováno přes 400 případů. Poslední diagnostikovaný případ v kraje je ze čtvrtka. Podle informace hygieniků budou počty nakažených do konce roku narůstat.

„V Pardubickém kraji bylo v loňském roce evidováno osm případů spalniček, což bylo poprvé po deseti letech. V letošním roce bylo k dnešnímu dni evidováno 55 případů, což nás řadí na čtvrté místo v celé republice, kde máme přes 400 případů. Poslední případ je ze včerejšího dne. Nejvíce nakažených je v Praze, následuje Moravskoslezský a Královehradecký kraj. Počet případů se do konce roku zcela jistě mnohonásobně zvýší,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Dlouhou dobu byla díky očkování tato nemoc de facto neznámá i pro samotné lékaře, jelikož se téměř nevyskytovala. Z tohoto důvodu je často velmi složité spalničky rozpoznat, protože se na počátku projevují respiračními problémy, kašlem, rýmou či zánětem spojivek. Za nárůstem případů stojí také debaty o tom, zda děti očkovat či nikoliv. U mladších ročníků se tak snižuje poměr proočkovanosti oproti dříve narozeným. Povinné očkování bylo zahájeno v roce 1969, přičemž postupně nabíhalo dvoufázové očkování. Proto jsou rizikové ročníky narození 1970 až 1979, u kterých se předpokládala pouze jedna vakcína. Starší ročníky narození jsou takzvaně přirozeně promořené, jelikož tito lidé povětšinou prodělali spalničky v dětství. Před zahájením povinného očkování se totiž jednalo až o 25 tisíc případů ročně,“ řekl hejtman Netolický.

Česká republika se přihlásila k eliminaci spalniček, a proto dlouhou dobu toto onemocnění v našem regionu nebylo. Pouze v 90. letech byla evidována menší epidemie v Jihomoravském kraji a v roce 2014 byl zavlečen případ spalniček z Indie. Spalničky mají vysoký index nakažlivosti. Z jednoho případu může být až 18 nemocných, zatímco u chřipky se jedná o přibližně šest. „Pokud vezmeme případ našeho kraje, tak krajští hygienici udávají, že při 55 evidovaných nakažených bylo exponováno až 835 lidí,“ doplnil hejtman Netolický.

Aktuální informace k výskytu spalniček lze nalézt na webu Krajské hygienické stanice Pardubického kraje ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…