Pardubický kraj: Učit se technice jde i poutavě

01.08.2014 11:00

Pardubice (31. 7. 2014) – Dvouletý projekt s názvem Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji , který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky, je ve své polovině. Celkem 16 zapojených středních škol v rámci své výuky a při dalších aktivitách podpořilo v zájmu o přírodovědné a technické předměty téměř 20 tisíc žáků. Nové podněty ale přinesl projekt i učitelům při mnoha školeních a pomáhá také s vybavením odborných učeben a laboratoří.

Pardubický kraj: Učit se technice jde i poutavě
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Výuka první pomoci v chemické laboratoři

„Na projekt se nám podařilo získat 163 milionů korun, a školy se samy rozhodovaly, jak vylepší své vybavení, aby mohly ještě více zaujmout žáky v těchto oblastech zejména při volnočasových aktivitách. Na to jsou navázány kroužky, které školy organizují jak pro své žáky, tak pro děti ze základních škol,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.

Projektu se účastní také 90 partnerských základních škol. Ty poslaly své žáky na téměř 500 návštěv do středních škol v rámci sdílení výuky odborných předmětů nebo blokové výuky. Na středních školách v prvním roce probíhalo 42 kroužků, které navštívilo 498 žáků středních škol a dále 29 kroužků, které navštívilo 331 žáků základních škol.  Kroužky se zaměřovaly jak na výuku fyziky, chemie, biologie a zeměpisu, tak i na technické předměty  jako robotika, elektrotechnika, strojírenství, polygrafie, nábytkářství, zemědělství a podobně.

Nové laboratoře a pomůcky

Jednou z klíčových aktivit je vybavení stávajících odborných učeben a laboratoří. Školy pro mnohé z těchto úprav využívají právě tyto prázdninové měsíce. Například zemědělská škola v Chrudimi zmodernizovala laboratoř chemie a pořídila si meteorologickou stanici, kufříkovou laboratoř pro rozbor půdy a vody a srážkoměr. Integrovaná škola z Vysokého Mýta si zase zakoupila novou profesionální 3D tiskárnu a šestiválcový řezací plotr a také CNC frézové stroje. Např. na ISŠT Vysoké Mýto byla dokončena v dubnu 2014 výroba učebních pomůcek. Pro obory automechanik, lakýrník, karosář a obecného strojírenství si škola nechala vyrobit nové pomůcky jako jsou například řez motoru a řez alternátoru automobilu nebo zkušební zařízení na sedmipólovou zásuvku.

Učí se i učitelé

Důležitou součástí projektu jsou i školení učitelů, metodické kabinety a semináře. Právě ty vyvolaly nadšení mezi účastníky, když přítomným pedagogům poskytly nový pohled na učební látku a na způsoby jejího podání žákům základních a středních škol tak, aby se stala poutavou a zábavnou. Učitelé získávali i nové  dovednosti a kompetence. Namátkou třeba v odborném učilišti v Chroustovicích se například  vzdělávali ve svařovacích technikách,  neo na pardubické chemické průmyslovce měli kurz chromatografických a izotachoforetických metod včetně konkrétní práce s laboratorní technikou i kurz první pomoci při zasažení chemickou látkou.

Osvědčila se i terénní cvičení

Velkým přínosem projektu jsou návštěvy firem a vysokých škol  a také terénní cvičení,

které mohou učitelé z těchto prostředků financovat. Například  Gymnázium Josefa Ressela v Chrudimi uspořádalo dvě třídenní terénní cvičení, na pozim geologické v Jeseníkách a na jaře biologické ve Slavkovském lese. Podobné akce připravili i na Gymnáziu Pardubice Mozartova a svitavském gymnáziu.

Ještě jeden školní rok

Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji bude pokračovat ještě ve školním roce 2014/2015, kdy opět nabídne celou škálu volnočasových aktivit pro žáky středních a základních škol.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…