Partnerské regiony prosazují kvalitnější vlakové spojení Pardubic s Vratislaví

16.05.2017 19:30

Na oficiální návštěvu Pardubického kraje zavítal maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Adam Przybylski. Po setkání s hejtmanem Martinem Netolickým a jednání se členy krajské rady navštívil v odpoledních hodinách také pardubické letiště, kde se seznámil se stavbou nového letištního terminálu. Návštěvu kraje zakončila polská delegace prohlídkou pardubického zámku.

Partnerské regiony prosazují kvalitnější vlakové spojení Pardubic s Vratislaví
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Jednání členů Rady Pardubického kraje s maršálkem Dolnoslezského vojvodství

„S polskou stranou máme společnou hranici, a proto spolupracujeme v rámci čerpání finančních prostředků na přeshraniční spolupráci. Navíc máme podepsanou celou řadu dohod, a to nejen mezi regiony, ale například také mezi naší Správou a údržbou silnic a dolnoslezskými silničáři,“ sdělil Netolický.

Podpora stavby důležitých komunikací, ale také rychlejší propojení Pardubic A Vratislavi

Jedním z hlavních témat debaty byla problematika dopravní infrastruktury a propojení obou regionů jak po silnici, tak především po železnici. „Z našeho pohledu by mohla být lépe a více využívána například železniční trať z Ústí nad Orlicí přes Letohrad, Dolní Lipku do Mezilesí. Stejně tak si myslím, že současné propojení Pardubic a Vratislavi, které funguje jako zastávkové, by si zcela jistě zasloužilo podobu spěšného vlaku nebo vlaku vyšší kategorie,“ sdělil Netolický, který také připomněl významný projekt v oblasti dopravní infrastruktury. „Dlouho se hovoří o propojení Vratislavi, Brna a Vídně, tedy dálnice D43, která není jen v zájmu kraje, ale celé České republiky. Bohužel však nebyla stále realizována a silniční propojení obou regionů není ideální. Zároveň je nutné dobudování dálnice D11 a zkapacitnění silnic směrem do Polska,“ řekl Netolický, na kterého navázal náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. Ten připomněl projekty v oblasti dopravní infrastruktury, které v příhraniční oblasti Pardubický kraj v minulosti realizoval, ale také investice, které se v nejbližších letech chystají.

Vojvodství opravuje hrob Arnošta z Pardubic

Významné historické propojení obou regionů je také v podobě Arnošta z Pardubic, který je pochován v dolnoslezském Kladsku. „V současné době je dokončována třetí etapa rekonstrukce náhrobku v kostele Nanebevzetí Panny Marie, na které se výrazně podílí studenti Univerzity Pardubice, konkrétně restaurátorské fakulty,“ sdělil 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Projekty v cestovním ruchu mají na obou stranách zelenou

Členové krajské rady se také seznámili s připravovanými projekty v oblasti cestovního ruchu. „V současné době je připravován projekt Česko-polské hřebenovky, na které se finančně podílí také Pardubický kraj. Kolegové nás seznámili s dalšími projekty, které se zdají být pro rozvoj cestovního ruchu velmi zajímavé, a budeme se s nimi chtít nejprve detailněji seznámit, abychom mohli rozhodnout o jejich podpoře,“ sdělil hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…