Parubický kraj: Albertinum otevírá novou ambulantní část psychiatrie

18.09.2016 14:35

Novou ambulantní část psychiatrického oddělení dnes slavnostně otevřel odborný léčebný ústav Albertinum v Žamberku. Sídlí v zrekonstruované bývalé lékařské vile, která dříve sloužila k ubytování lékařů a zdravotnického personálu ústavu. Na její přebudování v hodnotě 25 milionů korun podstatnou měrou přispěly takzvané Norské fondy, 5 milionů šlo z prostředků kraje a ústavu.

Parubický kraj: Albertinum otevírá novou ambulantní část psychiatrie
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Albertinum je moderní zdravotnické zařízení Pardubického kraje, které našlo své uplatnění a nové specializace i po poklesu případů tuberkulózních onemocnění, pro které bylo původně založeno. K těmto oborům patří i moderní psychiatrie. „Psychiatrické péči jsme v naší zemi hodně dlužni,“ řekl při otevření vily 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví Roman Línek. „V našem kraji už máme zpracovanou koncepci psychiatrické péče a nové oddělení v Žamberku je jedním z bodů, které ji začínají naplňovat. Vytváří možnosti pro bezpečný návrat pacientů po hospitalizaci do běžného života a také prostory pro ambulantní léčbu moderními metodami, přičemž pacienti neztratí kontakt s rodinou a domácím prostředím. Přeji všem tady v Albertinu, aby se tato péče co nejlépe dařila,“ dodal Línek.

Příprava projektu s názvem „Albertinum Žamberk – zavedení systému ucelené rehabilitace v podmínkách psychiatrického oddělení“ začala už v polovině roku 2014. Po přidělení dotace se v srpnu 2015 se stavbaři pustili do přestavby samotné vily, stavební práce trvaly do dubna 2016. Pracoviště bylo postupně zařízeno novým nábytkem a IT technikou s potřebným programovým vybavením pro školený zdravotnický personál i mnoha novými pomůckami pro rehabilitaci, pohybová cvičení či hry.

Rekonstrukcí vznikly terapeutické místnosti pro skupinovou psychoterapii a léčebnou rehabilitaci, cvičná kuchyňka a denní místnost pro nácvik stravovacích návyků, stolování i k posilování fungování v běžném životě, cvičná prádelna a další zařízení. Nechybí tu ani denní stacionář a ambulance psychiatrů a klinických psychologům, učebna a zázemí pro další personál.

„Velkou výzvou pro vedení všech psychiatrických pracovišť na území kraje je v současné době získání a stabilizování dostatku odborníků z oboru psychiatrie,“ podotkl náměstek Línek.

Na slavnostní otevření nově rekonstruovaného objektu navázala psychiatrická konference pro odbornou veřejnost, na sobotu je připraven Den otevřených dveří i pro širokou laickou veřejnost.

Albertinum má však v tomto odvětví zdravotnictví i plány do budoucna, které jsou svým způsobem velkorysé. „Ve spolupráci s Pardubickým krajem připravujeme evropský projekt za 120 milionů korun na přístavbu lůžkové části k objektu nové psychiatrie. Tu chceme využít zejména pro potřebnou geronto-psychiatrickou péči,“ uvedl ředitel léčebného ústavu Rudolf Bulíček. Zda tyto plány vyjdou, bude zřejmé až počátkem roku 2018, kdy se očekává přidělení prostředků z příslušných dotačních titulů.

Slavnostní otevření rekonstruované vily se uskutečnilo pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a 1. náměstka Romana Línka a zúčastnili se mnozí vzácní hosté včetně starosty města Jiřího Dytrta, zástupců ministerstva financí, generálního dodavatele stavby za společnost Chládek a Tintěra, zpracovatele projektové dokumentace KIP Litomyšl, administrátora dotačního grantu, kterým byla Regionální a rozvojová agentura Pardubického kraje, společnost Hudeček s.r.o. jako technický dozor investora a další významní podílníci na úspěšné realizaci projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…