PayPal: Nákupy v zahraničí jsou stále levnější než doma

08.03.2014 14:50

Online nákupy v zahraničí jsou levnější než doma. Podle průzkumu, který pro společnost PayPal zpracovala nezávislá společnost pro výzkum globálního trhu IPSOS, nakupuje v online obchodech 74 % Čechů, z toho 26 % využívá i  zahraniční e-shopy. Jako nejčastější důvod pro nákupy za hranicemi uvádějí respondenti nižší cenu (57 %) a širší dostupnost produktů (34 %).

PayPal: Nákupy v zahraničí jsou stále levnější než doma
Foto: PayPal
Popisek: PayPal

Analýza společnosti PayPal, která zkoumala, kde mohou Češi nakoupit vybrané položky, kvalitní zboží i levnější produkty, zjistila, že ceny v zahraničních online obchodech byly i v roce 2013 nižší než v českých prodejnách. Do výzkumu byly zahrnuty oblíbené online obchody z USA, Německa, Velké Británie, Ruska, Číny a několika trhů střední a východní Evropy.

Kde nakupovat, chcete-li platit méně?

Z údajů společnosti PayPal vyplývá, že platby českých uživatelů prostřednictvím systému PayPal v letech 2012–2013 směřovaly především prodejcům ve Velké Británii, Číně, Německu a USA. Největší nárůst průzkum zaznamenal u plateb čínským obchodům a to až o 30 % v porovnání s předchozím rokem. O Nárůst jsme mohli sledovat také u plateb, které čeští uživatelé provedli přes PayPal v německých obchodech – až o 15 %.

Podle údajů shromážděných společností PayPal najdou čeští zákazníci online obchodů nejvýhodnější nákupy v USA nebo v Číně s ohledem na konkrétní kategorie zboží. Při nákupech z USA získají Češi elektroniku až o 37 % levněji než v domácích obchodech, u hraček ušetří až 52 %, u kosmetiky činí úspora až 40 % a u oblečení až 55 %.

V e-shopech v Německu jsou hračky dostupné za ceny téměř o 40 % nižší v porovnání s českými obchody, oblečení je levnější až o 34 %, za elektroniku a kosmetiku pak Češi ušetří mezi 19 a 34 %.

Velká Británie nabízí zajímavé ceny oblečení, které je téměř o 45 % levnější než v Česku, a stabilní úsporu u kosmetiky (31 %), her a hraček (23 %) a elektroniky (37 %). V Číně zákazníci nejvíce ušetří při nákupu hraček (až 75 %) a doplňků (46 %).

Při nákupech v zahraničí musejí zákazníci počítat s tím, že se cena zakoupeného zboží může zvýšit o další poplatky, zejména clo a DPH. V Česku nemusí zákazník platit clo, pokud hodnota zboží nepřekročí 150 eur, stále je však nutné zaplatit 21% DPH. Jestliže je hodnota produktu objednaného ze zahraničí nižší než 45 eur, netýkají se ho žádné další daně ani poplatky. U větších nákupů v hodnotě přes 150 eur se DPH platí pouze v případě, že je prodejce ze země Evropské unie. Při nákupu zboží mimo EU se platí celní poplatky, které se v jednotlivých případech liší. Jsou regulovány prostřednictvím systému Taric, který platí pro celou eurozónu. Na některé produkty zakoupené mimo EU, například digitální fotoaparáty a videokamery, mobilní telefony nebo herní konzole, se clo nevztahuje. U dalšího velmi oblíbeného zboží jsou celní poplatky relativně nízké. U obuvi například podle nařízení TARIC činí do 17 %, u oblečení do 12 %, podle specifikací konkrétního produktu.

Elektronika je dostupná za nižší ceny v zahraničí. Totéž platí i v dalších kategoriích

O elektroniku mají Češi nakupující online tradičně velký zájem. Z těch nejmodernějších přístrojů je velmi žádaný například tablet iPad Air WiFi. Češi si ho mohou objednat z USA (bez dalších poplatků) za cenu o více než 32 % nižší než v českých obchodech, kde stojí okolo 13 400 Kč, a ušetřit tak až 4 235 Kč.

Také při nákupu digitálních fotoaparátů se vyplatí prohlédnout si nabídku v amerických, britských a asijských e-shopech. Například u zrcadlovky Sony Alpha A58 lze ušetřit až 1 280 Kč a zaplatit místo 11 380 Kč jen 10 100 Kč.

U herních konzolí je užitečné prozkoumat on-line obchody v USA. Konzole Sony PlayStation 4 500 GB je zde dostupná s úsporou téměř 5 000 Kč oproti ceně v Česku (okolo 13 000 Kč).

V dalších kategoriích zboží najdeme při nákupech na zahraničních internetových obchodech velmi zajímavé rozdíly v cenách oblečení. Třeba sportovní boty Lacoste Rayford se ve Velké Británii dají koupit s 21% úsporou oproti cenám v českých obchodech. Totéž se týká i džín. Za klasický model Levi’s 501 zaplatíte v Německu téměř o 1 100 Kč méně, v Číně a Velké Británii ušetříte 700 Kč. A v USA stejné kalhoty zakoupíte za poloviční cenu než v Česku.

Hranice se stírají, elektronické obchody začínají častěji nabízet dopravu zdarma a posiluje i ochrana nakupujících

Ti, kdo se rozhodují pro první nákup online ze zahraničí, obvykle poněkud váhají. K nejčastějším překážkám patří výše nákladů na dopravu a obava z podvodů.

Damien Perillat, generální ředitel společnosti PayPal pro střední a východní Evropu tuto otázku komentuje:

„Podařilo se nám překonat řadu překážek, které lidem tradičně brání nakupovat online v zahraničí. Náš systém se nyní pohodlněji ovládá a umožňuje dokončit transakci během několika málo kliknutí, aniž by bylo nutné sdílet citlivá finanční data. Je bezpečný, protože nevyžaduje zadávání žádných osobních údajů ani přihlašování na náš bankovní účet. A pokud se u objednávky něco zvrtne, chrání zákazníky naše propracovaná podpora. Mnozí online obchodníci navíc mají pro uživatele systému PayPal lákavé výhody, jako jsou různé zvláštní nabídky a akce.“

Z dopravy zdarma se stává standard

Portál eBay umožňuje kupujícím při vyhledávání zboží nastavit, že chtějí zobrazovat pouze nabídky s dopravou zdarma. Navíc tato mezinárodní platforma pro e-komerci spolupracuje s řadou partnerů, například Shipit, Borderlinx nebo Borderfree, kteří dopravu zdarma zpřístupňují i zákazníkům ze zemí, do kterých prodejce své zboží nezasílá.

Vzhledem k tomu, že náklady na dopravu jsou pro kupující častým problémem, inspiruje se příkladem eBay stále více zahraničních obchodů, které nově nabízejí dopravu zdarma (například ASOS nebo DealExtreme).

U nákladnějších transakcí byla před několika lety hlavní bariérou nedostatečná důvěra nakupujících a otázky zabezpečení. Společnost PayPal na tyto obavy zareagovala nabídkou 100% vrácení peněz kupujícím, kteří narazí na potíže a objednané zboží vůbec neobdrží, případně dodaný produkt neodpovídá popisu. Díky této ochraně počet transakcí uzavíraných přes PayPal – jak z počítačů, tak z mobilních zařízení – neustále narůstá.

Při ochraně kupujících jsou užitečná některá legislativní nařízení Evropské unie. Lhůta pro možnost odstoupit v souladu se zákonem od smlouvy se v rámci celé Evropské unie sjednotí na dva týdny. Tato forma bude jednotná pro všechny členské země a rozšíří se také povinnost informovat zákazníky o jejich právech.

Uvedená podpora zákazníkům nepochybně dodá pocit bezpečí. To však není vše. Dalším krokem bude implementace mechanismu ODR pro online řešení sporů (Online Dispute Resolution). Tato internetová platforma bude přímo určena pro řešení sporů, zejména mezi občany různých zemí. Příslušné předpisy, které byly spolu s dalšími schváleny v květnu 2013, nabídnou levnější a jednodušší cestu k urovnání sporů mezi zákazníky a podnikateli, ať už v rámci jedné země nebo přes hranice, bez nutnosti soudního řízení.

„Pokud mají nakupující spotřebitelé problém s obchodníkem z jiné země Evropské unie, Norska nebo Islandu, mohou se obrátit na síť Evropských spotřebitelských center, která jim bezplatně může pomoci řešit takový přeshraniční spor mimosoudní cestou. Úspěšnost vyřešení případů dosahuje téměř 50 procent,“ uvádí Tomáš Večl, ředitel Evropského spotřebitelského centra Česká republika.

Jak snížit náklady na dopravu?

Každý zákazník samozřejmě chce, aby pro něj byl nákup v zahraničním online obchodě co nejvýhodnější. Je proto nutné vzít v úvahu několik faktorů:

  • Důkladně si prostudujte podmínky dodání zboží. Tyto informace by na webových stránkách obchodu měly být jednoduše dostupné.
  • Na portálu eBay si pro srovnání najděte obvyklou cenu zboží, o které máte zájem. Využít můžete také weby přímo zaměřené na srovnání cen (například pricegrabber.com nebo idealo.co.uk), kde zjistíte, kolik vybraný produkt stojí v různých online obchodech.

O společnosti PayPal

PayPal je rychlejší a bezpečnější způsob jak platit nebo si nechat zaplatit online. Služba umožňuje lidem posílat platby bez toho, že by sdíleli finanční informace, s možností flexibilního placení prostřednictvím svých PayPal účtů, bankovních účtů (na určitých trzích) a kreditních či debetních karet. PayPal je společnost patřící eBay (Nasdaq:EBAY) a s více než 137 milióny aktivních účtů ve více než 193 zemích a 26 měnách na celém světě je důležitým globálním hráčem, umožňujícím rozvoj e-commerce. PayPal má hlavní sídlo v San José v Kalifornii a jeho mezinárodní středisko se nachází v Singapuru. Více informací o společnosti najdete na webu na adrese https://www.paypal.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…