Písecké urologii pomáhá v úspěšné prevenci neformální osvěta

05.11.2014 13:33

Zvýšený zájem mužů o jejich zdraví a nárůst počtu pacientů s včasným záchytem onemocnění prostaty jsou výsledkem osvětového působení zdravotníků urologického oddělení Nemocnice Písek, a. s. K navýšení povědomí o prevenci tohoto typicky mužského problému využívají i originální akce, jakou byl letošní Pochod Za zdravé chlapy aneb v trenýrkách na cestu městem, nebo opakované zapojení do celosvětové akce Movember.

Písecké urologii pomáhá v úspěšné prevenci neformální osvěta
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

V písecké nemocnici se věnují preventivní činnosti týkající se urologických onemocnění u mužů nejen v listopadu při mezinárodním Movemberu, který podporuje zájem veřejnosti o tuto problematiku. (Movember – hybridní složenina anglických slov moustache = knír, který vyjadřuje typicky mužský znak, a november = listopad). Kromě tradiční osvětové činnosti, v listopadu navenek podpořené portréty pracovníků oddělení s knírky, vymýšlí a organizují originální osvětové akce.

Po letošním velkém úspěchu Pochodu Za zdravé chlapy aneb v trenýrkách na cestu městem připravují opět na červen druhý ročník. I tentokrát se dobrovolníci vybavení informačními materiály o urologických nemocech a jejich prevencích vydají na pochod napříč Pískem v jednotném oblečení.

„Účastníci budou opět v modrém triku, muži samozřejmě v trenýrkách, ženám budou doporučené. Zatímco letos jsme oslovili pouze zaměstnance nemocnice a jejich známé, příště bychom chtěli aktivně zapojit i veřejnost,“ říká iniciátor, pořadatel a organizátor Pochodu lékař urologického oddělení písecké nemocnice MUDr. Jiří Ladman. Chce společně s kolegy navázat na kladné a vstřícné ohlasy na akci, při níž čtyřicítka účastníků rozdala zájemcům na 200 letáků s tematikou nemocí ledvin, močového měchýře, prostaty a i kolorektálního karcinomu a současně šířila osvětu při diskusích s veřejností přímo v ulicích města. „Snažíme se tak předat lidem, že nemají zapomínat na prevence a že je dobré pečovat o své zdraví. Chceme ukázat, že se nemají stydět či se bát včas jít k lékaři, v některých případech právě dříve, než se začne nemoc projevovat,“ zdůrazňuje.

Osvětové aktivity se odrážejí mimo jiné ve zvýšeném zájmu nových pacientů o vyšetření.

„Obzvlášť důležitý je nárůst počtu nově zachycených pacientů s časným stádiem onemocnění, protože se tak můžou mnohem úspěšněji léčit a vyléčit. Zlepšilo se rovněž povědomí praktických lékařů, kteří častěji posílají pacienty na vyšetření, sami odebírají preventivně krev na vyšetření PSA a celkově velmi dobře spolupracují,“ připomíná MUDr. Jiří Ladman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…