Pivovar Dudák: Ve Strakonicích uvařili výrazně hořkého Václava

21.09.2022 22:11 | Tisková zpráva

Na tradiční Svatováclavskou pouť uvařil sládek strakonického pivovaru Vlastimil Matej se svými kolegy tentokrát výjimečně hořký Svatováclavský speciál. Letos poprvé bude chmelený odrůdou Uran. Čerstvě sklizený "zelený" chmel, sládek přivezl na začátku září v přímo z chmelnice nedaleko Žatce.

Pivovar Dudák: Ve Strakonicích uvařili výrazně hořkého Václava
Foto: Pivovar Dudák
Popisek: Pivovar Dudák, logo

„Počet vypitých půlitrů tohoto speciálu každoročně roste. Je to i díky tomu, že každý rok používáme trochu jinou, ale vždy českou, chmelovou odrůdu. Chmel jsme tentokrát přidávali nejen ve formě zeleného chmele do ležáckého tanku, ale i ve formě zpracovaného chmele z loňské sklizně do várky přímo na varně. Specifické vlastnosti tohoto chmele tak vyniknou nejen ve výrazné vůni, ale i v chuti samotné,“ uvádí Matej, že tento speciál je pojmenovaný podle patrona českého piva, kterým je svatý Václav.

Chmelová odrůda Uran patří mezi nově vyšlechtěné české odrůdy a je typická svou charakteristickou vůní.

„Svatováclavský speciál má kořenitou, citrusovou a dřevitou chuť, která se poměrně výrazně liší od tradičních českých odrůd chmele. Pivo je výjimečně hořké,“ uvedl Matej.

K zakoupení je pouze v nefiltrované podobě, a to v litrových lahvích nebo sudech. Ochutnávat ho je pak samozřejmě možné i v několika desítkách restaurací či přímo na strakonické Václavské pouti, která se koná o tomto víkendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…