Pivovar Velké Popovice uvede na trh Černého Kozla v plechovkách

07.07.2014 19:44

Pivovar Velké Popovice letos slaví 140 let od založení a uvádí na český trh Velkopopovického Kozla Černého v plechovkách. V České republice je Velkopopovický Kozel Černý dlouhodobě jedním z nejoblíbenějších na rostoucím trhu tmavých a polotmavých piv.

Pivovar Velké Popovice uvede na trh Černého Kozla v plechovkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Černý Kozel, vyráběný podle původní receptury ze speciální směsi tmavých sladů, má ve Velkých Popovicích dlouholetou tradici. Černé pivo bylo součástí sortimentu velkopopovického pivovaru již od jeho založení v roce 1874. Doporučená cena 0,5litrové plechovky černého Kozla je 15,90 Kč.

„Zájem o tmavá piva mezi českými spotřebiteli roste. Za prvních pět měsíců vzrostl v tuzemsku výstav kategorie tmavých a polotmavých piv meziročně o téměř čtyři procenta*. Proto nyní nabízíme černou variantu Kozla také v praktickém balení, plechovkách,“ říká marketingový manažer Velkopopovického Kozla Luděk Baumruk.

Velkopopovičtí sládci vaří černého Kozla podle původní receptury výhradně ze speciální směsi tmavých sladů, vody z vlastních studní a odrůd českého chmele bez použití barviv, umělých sladidel nebo konzervantů. Pivo má jemnou karamelovou vůni i chuť a tmavou rubínovou barvu. Jako správné tmavé pivo českého typu se vyznačuje postřehnutelnou sladkou chutí a spíše jemnější, méně výraznou hořkostí.

Počátek vaření černého piva ve velkopopovickém pivovaru sahá až k období vzniku středočeského pivovaru v roce 1874. Pivovar, který založil František Ringhoffer, si v té době sám připravoval speciální bavorský a karamelový slad. Zařízení určené pro pražení sladu vyráběla ve svých továrnách přímo rodina Ringhofferů.

Název piva - kozel, má pravděpodobně původ již ve 14. století v dolnosaském městečku Einbeck, kde se tmavé pivo vařilo. Časem bylo pojmenování piva podle názvu města zkomoleno na Ein Bock, tedy „kozel“. Pod tímto názvem se tento druh piva rozšířil i do českých krajů.

* Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven

První várka piva byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena 15. 12. 1874 a o rok později již bylo vystaveno (uvařeno a prodáno) 18 000 hl piva. Již po několika letech se pivovar stal třetím největším v zemi. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva. Velkopopovický pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s.

S celkovým prodejem téměř 9,7 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2013 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.

Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 75 tisíci zaměstnanci v 75 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuin Draft a Grolsh, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Australie) nebo Tyskie (Polsko).

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…