Platové nůžky se stále rozvírají

17.03.2015 19:17

Platové nůžky mezi vrcholným managementem a řadovými pracovníky se celosvětově dále rozevírají.

Platové nůžky se stále rozvírají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Platové rozdíly mezi řadovými pracovníky a seniorním managementem firem se od začátku ekonomické krize prohlubují po celém světě. Ze všech regionů světa zaznamenala nejmenší růst platových rozdílů Evropa: 2,2%. Na rozdíl od Evropy, v severní Americe se platové nůžky rozevřely až o 7,2%.

Poslední průzkum globální poradenské společnosti v oblasti managementu Hay Group ukazuje, že se od roku 2008 platové rozdíly mezi řadovými pracovníky a seniorním managementem firem prohloubily ve všech regionech světa. 

Vzestup rozdílů v odměňování mezi řadovými pracovníky (manuální, administrativní pracovníci nebo čerství absolventi na začátku kariéry) a seniorním managementem (ředitelé oddělení a další podobné manažerské pozice) dnes celosvětově zaznamenává dvakrát více zemí, než ve kterých tento trend ustupuje (ve 42 zemích světa se platové rozdíly zvětšují, v 21 zemích se naopak zmenšují). 

Trendy, které ovlivňují rostoucí rozdíly mezi mzdami pracovníků a managementu

Platové rozdíly jsou často diskutovány a někdy i špatně interpretovány. Rozdíly mohou být ovlivněny různými faktory, jako například struktura a ekonomické zdraví firem nebo typologie lidí, které firma zaměstnává. 

Platové nůžky se rozevřely více i proto, že globalizace otevřela pracovní trh pro všechny lidi. Navíc, řadové pozice jsou čím dál více automatizovány nebo přesunovány do zahraničí. Kvůli tomu se neustále snižuje počet volných pracovních míst pro běžné zaměstnance a zvyšuje se konkurence u těch pozic, které zůstaly. Díky tomu se u nich pak drží nízká úroveň mezd. 

Naopak, platové ohodnocení vzrůstá u seniorních manažerů, kteří ovládají takové dovednosti jako například emoční inteligenci, tvůrčí myšlení nebo samostatné rozhodování; tyto dovednosti jsou velmi vyhledávané a málo dostupné. Navíc, od seniorních manažerů se očekává, že budou časem přebírat čím dál více odpovědnosti a komplexnější práce.    

Potenciál, aby se nůžky platových rozdílů dále rozevíraly a tím i vytvářely nespokojenost ve firmách, je dnes obrovský. Firmy musí být vůči svým zaměstnancům velmi transparentní a komunikovat jakou platovou politiku aplikují a proč.

Firmy by také měly investovat do tréninkových a rozvojových programů, aby zlepšily dovednosti svých zaměstnanců a tím zajistily, že lidé budou schopni čelit výzvám podniků, pro které pracují. Pokud jsou tyto programy dobře postavené, jedná se o řešení, které nabízí řadu příležitostí pro celou organizaci. Firmy díky tomu mohou lépe pracovat s platovými rozdíly a tím zvýšit angažovanost svých zaměstnanců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…