Podnikatelé v čele s Hospodářskou komorou jednají v Japonsku

12.11.2014 20:44

Podnikatelská delegace vedená viceprezidentem Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Bořivojem Minářem doprovází ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka na jeho pracovní návštěvě Japonska. Cílem podnikatelské mise je kromě přilákání dalších japonských investorů do ČR především propojení vědy a výzkumu s byznysem.

Podnikatelé v čele s Hospodářskou komorou jednají v Japonsku
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

První zastávkou podnikatelské mise byla Ósaka, největší město prefektury Kansai. Podnikatelé měli v rámci Investičního fóra organizovaného Ósackou obchodní a průmyslovou komoru a agenturou CzechInvest možnost setkat se se svými partnery i potenciálními investory. „Japonsko je velmi náročný a saturovaný trh, na který není jednoduché vstoupit. Přesto mají české firmy šanci najít zajímavý byznys pro své výrobky a služby. Podmínkou je trpělivost a vytrvalost, odměnou je dlouhodobý partnerský vztah,“ říká viceprezident Minář. Řada členů podnikatelské delegace tato tvrzení potvrzuje. „Setkali jsme se s partnerem, který má zájem o využití naší laserové technologie pro přesné vrtání v leteckém průmyslu,“ sděluje Roman Hvězda z Fyzikálního ústavu SV ČR a pokračuje: „Za sebou máme i jednání s Agenturou pro jadernou energetiku a s Ósackou univerzitou, obě instituce projevily zájem zapojit se do našeho výzkumného projektu laserového centra ELI.“

Podnikatelé dále navštívili město Sakai, kde byli spolu s ministrem Mládkem přijati primátorem Osami Takeyamou. Měli možnost diskutovat s prezidentem Obchodní a průmyslové komory Sakai Kanji Maedou a dalšími zástupci místních podnikatelských asociací o konkrétních příležitostech pro český byznys v tomto městě, kde lze stavět na tradici umění Alfonse Muchy. Právě delegace organizovaná Obchodní a průmyslovou komorou Sakai se chystá v příštích měsících navštívit i Českou republiku.

Cesta podnikatelské mise následně pokračovala do města Nagoya, největšího města prefektury Aichi. Podnikatelé si zde prohlédli továrnu automobilky Toyota a navštívili také centrum firmy Toray. Tato firma vyrábí specializované materiály pro automobilový, chemický a stavební průmysl a má továrnu také v Česku.

Posledním cílem podnikatelské delegace bylo hlavní město Tokio. Mise v čele s viceprezidentem HK ČR Minářem byla přijata generálním ředitelem partnerské organizace HK ČR Japonské obchodní a průmyslové komory Nabuyoshim Aoyamou. Podnikatelé zde jednali i s vrcholnými představiteli japonské agentury na podporu obchodu a investic JETRO.

Členové delegace měli možnost setkat se také se svými partnery. „Jednali jsme s firmou specializující se na dovoz evropských potravin o vstupu na místní trh. Dohodli jsme se, že při příležitosti veletrhu FOODEX v příštím roce podepíšeme dohodu o spolupráci a začneme dodávat naše výrobky do Japonska,“ říká Ivo Najman, obchodní ředitel firmy RAVY CZ, exportéra masných produktů. Další zajímavé jednání měla firma PHARMDATA zaměřující se na databázové aplikace ve farmacii a medicíně. „Dohodli jsme se s japonským partnerem na výměně dat v rámci databází farmaceutických výrobků a zdravotnických prostředků. Díky HK ČR jsme získali i další kontakty, které nás posunou dále v přístupu na japonský farmaceutický trh,“ konstatuje Josef Šimáček, jednatel společnosti. V Japonsku však byla úspěšná i firma FOMA BOHEMIA, renomovaný český výrobce fotografických materiálů. „Jednali jsme s naším tradičním partnerem, který prodává naše dentální filmy v Japonsku. Vyvinuli jsme pro něj nový produkt na základě specifických požadavků japonského trhu a tohoto konkrétního zákazníka. Možnost jednat na Velvyslanectví ČR v Tokiu za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu ČR náš partner vysoce ocenil,“ přiznává Dana Hojná, obchodní ředitelka firmy.

„Při všech setkáních s japonskými partnery jsme cítili zájem o Českou republiku a rozšíření obchodních vztahů, což je jasný důkaz toho, že naše země má v zemi vycházejícího slunce velmi dobré renomé,“ uzavírá Minář.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…