Policie ČR: Alkohol o podzimních prázdninách? A už vám bylo 18 let?

25.10.2023 22:03 | Tisková zpráva

S podzimními prázdninami přicházíme po roce spolu s našimi partnery opět s bezpečnostním opatřením Alkohol, drogy a mládež (ADAM). V hledáčku kontrol na dodržování zákazu podávat alkohol, tabák a umožňovat hazardní hraní dětem do 18 let budou kluby, bary, restaurace, prodejci ale i další místa, kde mohou nezletilci dostupnost alkoholu a dalších látek vyhledávat.

Policie ČR: Alkohol o podzimních prázdninách? A už vám bylo 18 let?
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Stejně jako v předchozích letech se do kontrolní činnosti kromě policistů zejména z pořádkové policie a služby kriminální policie a vyšetřování zapojí také Česká obchodní inspekce, Celní správa ČR, pracovníci krajských hygienických stanic, dalších orgánů státní správy i samosprávy. To vše se zastřešením odboru protidrogové politiky Úřadu vlády. Pozornosti tedy neuniknou ani případná jiná pochybení provozovatelů.

Bezpečnostní opatření probíhá v termínu od 25. října do 29. října a je jen intenzivnější podobou činnosti, které se kontrolní složky věnují v průběhu celého roku.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí

„Často jsme v návaznosti na vyhlašované opatření dotazováni, jestli má smysl se věnovat tak vážné problematice jen jednou v roce. Tak to samozřejmě není. Hlavním významem akce ADAM je na téma upozornit a otevřít tak prostor pro diskuzi. Kontrolní činnost je prováděna kontinuálně celoročně napříč celou republikou,“ vysvětluje ředitel služby pořádkové policie plk. Petr Koutný.

Tématu alkoholu, jiných návykových látek či hazardu ve vztahu k dětem se budeme věnovat nejen během avizovaných kontrol, ale také v preventivní a osvětové rovině. Ve školách budou policejní preventisté diskutovat s dětmi na téma právní odpovědnosti.

Na sociálních sítích Policie ČR otestujeme znalosti veřejnosti sérií kvízových otázek a pro odbornou veřejnost připravujeme webináře se zaměřením na užívání návykových látek ve školním prostředí a systém kontrolní činnosti. Na této aktivitě se budou podílet také odborníci z adiktologické sféry.

„Dopady užívání alkoholu, jiných návykových látek či jiné závislosti dětí jsou velmi závažné. Mnohdy je dětská nerozvážnost poznamenána následky na celý život. Považujeme proto za opravdu velmi důležité upozorňovat na rizika a nezavírat před problémem oči,“ doplňuje vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR plk. Zuzana Pidrmanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…