Policie ČR: Dvacet kilo marihuany za 1,2 milionu

15.11.2023 7:05 | Tisková zpráva

Policie zadržela jedenáct lidí. Skupinu, která je obviněná z pěstování konopí ve velkém množství, tvořili převážně příbuzní. Produkci, distribuci a vývoz marihuany podle zjištění kriminalistů zajišťovaly tři generace jedné rodiny. Skupina se byznysu věnovala několik let, vydělala si řádově miliony korun.

Policie ČR: Dvacet kilo marihuany za 1,2 milionu
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Případ společného vyšetřovacího týmu Národní protidrogové centrály (NPC) se slovenskou prokuraturou a Národní kriminální agenturou (NAKA) vedl k zadržení a obvinění deseti Čechů a jednoho cizince. Šest lidí skončilo ve vazbě.

Zajištěno bylo 61 kg sušiny marihuany, tři osobní vozidla v celkové hodnotě jeden a půl milionu korun, finanční hotovost tři a půl milionu korun, přes sedmnáct tisíc euro a dva miliony korun na účtech.

Hlavou rodinného gangu byl podle zjištění policie sedmačtyřicetiletý muž. Z pěstování, sušení, finální úpravy a neoprávněného přechovávání rostlin jsou obvinění jeho rodiče a další příbuzní. Z trestné činnosti je obviněný i jeho bratr, který marihuanu uživatelsky testoval a fungoval jako prostředník a kontakt pro další muže, kteří jsou obvinění z prodeje drog. Jako organizátor, poradce, logistik a zajišťovatel odběratelů fungoval jeho syn, student vysoké školy. Využíval elektromobil BMW, pořídil si také byt za pět milionů korun, na bankovních účtech měl vysoké částky. 

Podle zjištění Národní protidrogové centrály „rodinná firma“ vysazovala rostliny konopí zhruba po desítkách kusů na více místech, stejně probíhalo i skladování sušiny. Pachatelé tak nejspíš chtěli v případě odhalení předejít trestnímu stíhání za nakládání s velkým množstvím drog. Před prodejem pak marihuanu svezli na jedno místo a po deseti či dvaceti kilogramech drogu prodávali. Členové skupiny věděli o tom, že je marihuana určena mimo jiné pro export na Slovensko, odkud přicházel zisk v eurech. Distribuce také probíhala v restauraci jedné z vesnic na Hodonínsku.

Konopí rostlo ve venkovních pěstírnách, na volném prostranství i v indoor pěstírnách, převážně v nemovitostech rodinných příslušníků. Cena jednoho kilogramu sušiny marihuany byla kolem šedesáti tisíc korun, při odběru většího množství byla částka nižší. Obsah THC se podle analýz pohyboval kolem 10%.

Vzhledem k tomu, že se jedná o organizovanou trestnou činnost a velký rozsah drog, hrozí pachatelům 8 až 12 let vězení. Zahraničnímu pachateli hrozí 10 – 15 let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…