Policie ČR: Mezinárodní operace - ochrana autorských práv

07.09.2020 20:11

Kriminalisté NCOZ se zapojili do 2 mezinárodních operací v oblasti kybernetické kriminality.

Policie ČR: Mezinárodní operace - ochrana autorských práv
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

1.

Dne 25. srpna 2020 se specialisté na kybernetickou kriminalitu Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zapojili do mezinárodní operace, která se týkala ochrany autorských práv.

Nezákonnou distribuci filmových děl měla provádět organizovaná skupina nazvaná SPARKS. Ta podle předběžného odhadu měla filmovým studiím způsobit škodu ve výši minimálně 10 milionů USD. Na území České republiky prováděli specialisté NCOZ úkony trestního řízení na dvou místech (akademické půdě), kde byly „pirátské nahrávky“ skupinou SPARKS tajně a bez vědomí institucí uloženy. Kriminalisté NCOZ na základě žádosti o právní pomoc ze strany Ministerstva spravedlnosti USA zajistili data o celkovém objemu  90TB. Do operace byly zapojeny i justiční orgány České republiky, konkrétně státní zastupitelství na krajské úrovni a příslušné soudy.

Skupina SPARKS měla pomocí počítačů a specializovaného software pořizovat nelegální kopie DVD a Blue-Ray disků, přičemž kopie filmových děl ještě před oficiálním datem uvedení na trh měla ukládat na předem připravená datová úložiště.  Další členové uvedené skupiny měli zajistit zpřístupnění takto pirátsky získaných filmových děl, kdy konkrétní filmové tituly měly být sdíleny pomocí peer-to-peer sítě, streamovaných webů, případně torrentového připojení.

Ve spolupráci orgánů činných v trestním řízení 18 zemí s podporou Eurojustu a Europolu byly po celém světě (mimo jiné v Severní Americe, Evropě a Asii) převedeny do stavu offline desítky serverů kontrolovaných skupinou SPARKS. Skupina tyto servery měla využívat k nelegálnímu ukládání a šíření obsahu chráněného autorskými právy po celém světě. Z trestné činnosti na úseku autorských práv jsou obviněny tři osoby. Trestní řízení je vedeno v USA.

2.                         

Kriminalisté NCOZ se v červnu 2020 aktivně účastnili mezinárodní operace španělské policie, v rámci které byla odhalena skupina osob, která měla nelegálně provozovat televizní signál pomocí internetu, tedy tzv. IPTV. Skupina měla neoprávněně distribuovat stovky televizních kanálů v desítkách zemí celého světa. Skupina osob provozovala servery, které zajišťovaly sdílení TV kanálů pro zákazníky, kteří žili v domnění, že platí za legální službu. Škoda způsobená poškozeným společnostem byla vyčíslena na desítky milionů EUR. 

Specialisté na kybernetickou kriminalitu NCOZ prováděli složité zajišťovací úkony v jedné pražské hostingové společnosti s cílem zajistit a předat španělským úřadům dostatek důkazního materiálu. Zároveň naši specialisté poskytovali technické informace dalším orgánům (např. z Německa) k IP provozu, který měly podezřelé osoby používat k nezákonné činnosti mimo území České republiky, ale pod hlavičkou české hostingové společnosti.

Věc byla realizována v rámci evropského vyšetřovacího příkazu a operaci zaštiťovaly na území České republiky příslušné justiční orgány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…