Policie ČR: NCOZ ukončila vyšetřování případu BRIDGE

04.03.2019 14:21

Detektivové odboru obchodu s lidmi a nelegální migrace Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) po 10 měsících ukončili vyšetřování případu „moderního otroctví“. V pátek 1. března 2019 předali spisový materiál státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem a navrhli obžalovat čtyři občany České republiky (dva muže a dvě ženy).

Policie ČR: NCOZ ukončila vyšetřování případu BRIDGE
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Na akci s krycím názvem BRIDGE kriminalisté NCOZ spolupracovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s britskými kolegy z Oddělení koordinace boje proti moderní formě otrokářství Greater Manchester Police.  Skupina osob měla minimálně v období let 2004 – 2017 nabízet v Ústeckém kraji „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii osobám ze sociálně slabého prostředí. Následně měli obvinění dopravit do Manchesteru minimálně 17 osob (11 mužů a 6 žen), kterým odebrali doklady a pod pohrůžkou nebo za použití násilí je měli nutit k různým činnostem. U žen se jednalo o pouliční prostituci či poskytování sexuálních služeb prostřednictvím erotických inzertních webů. Muži vykonávali různé pomocné práce, např. u mycích linek, v restauracích či prodejnách. Nikdo z poškozených nedisponoval slibovaným pracovním povolením a od obviněných nedostávali téměř žádné peníze. Hlavní organizátor měl navíc po dobu tří měsíců znásilňovat jednu z těchto žen. Uvedený muž kromě jiného uzavřel na jaře loňského roku s další obviněnou ženou v České republice manželství, přestože již v minulosti uzavřel ve Velké Británii sňatek s jinou ženou.

Kriminalisté NCOZ  na jaře loňského roku zadrželi a následně obvinili čtyři občany České republiky (dva muže a dvě ženy) z trestných činů: obchodování s lidmi, znásilnění, vydírání, nebezpečné vyhrožování a dvojí manželství. Jedna z těchto žen se trvale zdržuje ve Velké Británii a její jednání bylo v průběhu vyšetřování překvalifikováno na trestný čin kuplířství. Tato žena měla zprostředkovávat sexuální služby, uveřejňovat erotické inzeráty na internetu a následně inkasovat peníze. V rámci operace BRIDGE provedli kriminalisté NCOZ na území České republiky čtyři domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků. Ve Velké Británii provedli britští kolegové jednu domovní prohlídku.

Tři ze čtyř obviněných osob vzal od 18. 4. 2018 věcně a místně příslušný soud v České republice do vazby. Dva z obviněných, muže a ženu, státní zástupce v průběhu vyšetřování propustil z vazby, za současného nahrazení vazby zárukou důvěryhodných osob, písemným slibem, dohledem probačního úředníka a zákazem vycestování do zahraničí. Hlavní organizátor nadále zůstává ve vazbě.

Na případu se aktivně podíleli pracovníci Europolu, Eurojustu, státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem a styčný důstojník Policie České republiky ve Velké Británii. Při úkonech ve Velké Británii a v České republice asistoval našim kriminalistům policista britského Oddělení koordinace boje proti moderní formě otrokářství. V rámci společného vyšetřovacího týmu s manchesterskými kolegy se kriminalisté NCOZ na podzim loňského roku podíleli na dalším objasnění „moderního otroctví“ ve Velké Británii, které se mj. týkalo šesti občanů České republiky – více ZDE.

Video ze zadržení jedné osoby naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…