Policie ČR: Návrh na obžalování obchodníků s reklamou

18.04.2019 14:30

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech navrhli obžalovat 23 fyzických a jednu právnickou osobu ze zvlášť závažných zločinů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizace výnosů z trestné činnosti s předpokládanou škodou cca 415 milionů korun.

Policie ČR: Návrh na obžalování obchodníků s reklamou
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Na případu s krycím názvem STONE tým Daňové Kobry pracoval několik měsíců za velmi intenzivní podpory Finančního analytického úřadu a Generálního finančního ředitelství.

Společnou prací se podařilo zadokumentovat jednotlivé podezřelé osoby spojené s řetězcem podezřelých společností a tyto informace provázat s osobami hlavních organizátorů trestné činnosti. Tu měli obvinění páchat prostřednictvím vytvoření fiktivních obchodů za neexistující reklamní služby. Hlavní organizátor měl vytvořit řetězec nejméně 21 obchodních společností se sídlem v České republice. Do trestné činnosti podle našich závěrů zapojil i další osoby, které byly úkolovány převážně k provádění hotovostních výběrů na přepážkách bank, nebo k výběrům peněz pomocí platebních karet. Další osoby zas měly vytvářet daňové doklady, ačkoliv věděly, že podnikatelská činnost vůbec neprobíhá.

K samotné realizaci případu s krycím názvem STONE přistoupili detektivové Daňové Kobry 23. května 2017 poté, co shromáždili dostatečné množství důkazů k podezřelým aktivitám všech osob. V rámci úkonů trestního řízení provedli 23 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.

Jako výnos z trestné činnosti bylo zajištěno několik luxusních motorových vozidel (včetně veteránů), šperky, nemovitosti, peníze na účtech a v hotovosti, vše v souhrnné hodnotě nejméně 110 milionů korun.

Po necelých dvou letech od realizace tohoto případu navrhl policejní orgán NCOZ státní zástupkyni Krajského státního zastupitelství v Praze podat obžalobu na 23 fyzických osob a jednu právnickou osobu. V rámci vyšetřování kriminalisté vyslechli desítky svědků a to i cestou mezinárodní právní pomoci. Dále bylo provedeno rozsáhlé znalecké zkoumání z oborů kybernetiky a ekonomiky. Jen samotný spisový materiál čítá cca 10.000 stran.

Trestní stíhání obviněných je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným fyzickým osobám trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…