Policie ČR: Od března funguje Schengenský informační systém nové generace

09.03.2023 20:29 | Tisková zpráva

Modernizovaný Schengenský informační systém (SIS) byl uveden do provozu. Země, které SIS používají, mají k dispozici úplnější a spolehlivější data, která jsou důsledně chráněna.

Policie ČR: Od března funguje Schengenský informační systém nové generace
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Dne 7. března 2023 byl spuštěn modernizovaný Schengenský informační systém. Prostřednictvím SIS jsou nyní sdíleny nové kategorie záznamů a více údajů. Orgány v zemích, které SIS používají, tak mají k dispozici úplnější a spolehlivější informace.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

Schengenský informační systém důsledně chrání vložená data a jeho používání je striktně určeno jen proškoleným příslušníkům bezpečnostních sborů nebo pracovníkům státních orgánů. Veškeré aktivity jsou monitorovány a odehrávající se pouze v zabezpečeném prostředí. Práva subjektů údajů jsou upravena přímo v evropských předpisech zřizujících SIS.

SIS je nejpoužívanější a nejrozsáhlejší systém pro sdílení informací v oblasti bezpečnosti a správy hranic v Evropě. Od roku 1995 pomáhá tento systém tomu, aby byla v Evropě zachována její bezpečnost bez kontrol na vnitřních hranicích. Je nejúspěšnějším nástrojem spolupráce pro pohraniční, imigrační, policejní, celní a soudní orgány v EU a v zemích přidružených k Schengenu.

V roce 2022 bylo například na základě údajů v SIS a prostřednictvím spolupráce centrál SIRENE (národní ústřední místo pro výměnu informací) v ČR vypátráno více než 5 100 osob a věcí, které byly vloženy do SIS ostatními státy. V cizině bylo realizováno více než 9 000 opatření na osoby a věci vložené do SIS Českou republikou.

Chcete vědět víc? Navštivte Schengenský informační systém ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…