Policie ČR: Od března funguje Schengenský informační systém nové generace

09.03.2023 20:29 | Tisková zpráva

Modernizovaný Schengenský informační systém (SIS) byl uveden do provozu. Země, které SIS používají, mají k dispozici úplnější a spolehlivější data, která jsou důsledně chráněna.

Policie ČR: Od března funguje Schengenský informační systém nové generace
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Dne 7. března 2023 byl spuštěn modernizovaný Schengenský informační systém. Prostřednictvím SIS jsou nyní sdíleny nové kategorie záznamů a více údajů. Orgány v zemích, které SIS používají, tak mají k dispozici úplnější a spolehlivější informace.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26313 lidí

Schengenský informační systém důsledně chrání vložená data a jeho používání je striktně určeno jen proškoleným příslušníkům bezpečnostních sborů nebo pracovníkům státních orgánů. Veškeré aktivity jsou monitorovány a odehrávající se pouze v zabezpečeném prostředí. Práva subjektů údajů jsou upravena přímo v evropských předpisech zřizujících SIS.

SIS je nejpoužívanější a nejrozsáhlejší systém pro sdílení informací v oblasti bezpečnosti a správy hranic v Evropě. Od roku 1995 pomáhá tento systém tomu, aby byla v Evropě zachována její bezpečnost bez kontrol na vnitřních hranicích. Je nejúspěšnějším nástrojem spolupráce pro pohraniční, imigrační, policejní, celní a soudní orgány v EU a v zemích přidružených k Schengenu.

V roce 2022 bylo například na základě údajů v SIS a prostřednictvím spolupráce centrál SIRENE (národní ústřední místo pro výměnu informací) v ČR vypátráno více než 5 100 osob a věcí, které byly vloženy do SIS ostatními státy. V cizině bylo realizováno více než 9 000 opatření na osoby a věci vložené do SIS Českou republikou.

Chcete vědět víc? Navštivte Schengenský informační systém ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

7:02 Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

Ústecký kraj v uplynulých deseti letech úzce spolupracoval s regionem srbského Banátu. V letošním ro…