Policie ČR: Pokles migrace znamená pozastavení bilaterální spolupráce v Maďarsku

19.03.2024 19:02 | Tisková zpráva

Zatím poslední kontingent čtyřiceti policistů se z maďarského Szegedu vrátil na konci prvního březnového týdne.

Policie ČR: Pokles migrace znamená pozastavení bilaterální spolupráce v Maďarsku
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Důsledná kontrola společné maďarsko – srbské hranice, do které se v roce 2023 zapojilo 240 a v letošním roce 40 českých policistů, společně s efektivním opatřením na straně srbských bezpečnostních složek, vedla k téměř úplnému zastavení nelegální migrace vedoucí z Řecka do Severní Makedonie, Srbska, Maďarska a do dalších států EU. Po vyhodnocení všech aktuálních migračních rizik a po dohodě s  maďarskou stranou bylo vyslání dalšího kontingentu do Maďarska prozatím pozastaveno.

Proběhla tak důležitá etapa mezinárodní policejní spolupráce při ochraně hranic EU před nelegální migrací, do níž se od roku 2015 zapojilo více než 3 tisíce policistů. Kromě střežení hranice v Maďarsku se v průběhu let čeští policisté podíleli i na hlídání hranic ve Slovinsku, Severní Makedonii a Srbsku.

Experti cizinecké policie však intenzivně sledují veškerá nová data a v případě potřeby bude bilaterální působení českých policistů v Maďarsku obnoveno. Na případnou žádost Maďarska či jiných partnerů jsme připraveni okamžitě reagovat.

Čeští policisté ovšem s bojem proti nelegální migraci nekončí. Právě naopak. V rámci operací agentury FRONTEX bude v letošním roce působit na ostrovech Středomoří i na pevnině šestnácti států EU i mimo ně 146 českých policistů. Toto číslo nemusí být konečné, neboť díky zkušenostem s ochranou hranic, mimo jiné i z kontingentů na maďarsko-srbských hranicích, jsme schopni poskytnout agentuře FRONTEX v případě potřeby další zkušené policisty a vybavení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…