Policie ČR: Policejní pyrotechnici mají za sebou misi v Bosně a Hercegovině

06.11.2023 19:15 | Tisková zpráva

Bezpečný pohyb po zaminovaném území Bosny a Hercegoviny je otázkou budoucnosti. Cílem dlouhodobého procesu očisty území je nejen odminování, ale také vyčištění poválečné oblasti od všudypřítomné munice a dalšího pyrotechnického materiálu.

Policie ČR: Policejní pyrotechnici mají za sebou misi v Bosně a Hercegovině
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Obrovské množství nebezpečného materiálu se nachází jak na zemském povrchu, tak pod vodní hladinou jezer, řek či přehradních nádržích. Čeští policejní potápěči a pyrotechnici se na vyčištění specifického prostředí vodních zdrojů od nebezpečného výbušného materiálu podíleli již v minulosti na svých expertních misích. Například v letošním roce se uskutečnila mise v dubnu (více ZDE) a také v září (ZDE).

V Bosně a Hercegovině se místní pyrotechnici umí zkušeně vypořádat s odminováním válkou zasažené země. Čeští policejní pyrotechnici patří k evropské špičce v oblasti munice. Zejména z toho důvodu vznikla spolupráce, která je zakotvená v „Memorandu o porozumění“ mezi ČR a BiH, které bylo podepsáno na vládní úrovni obou zemí dne 23. 7. 2015.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

V nelehkých podmínkách expertní mise, která se konala od 23. 9. do 7. 10. 2023, byli partnery devíti českým expertům místní kolegové z s FUCZ (Federalna uprava civilne zaštite - Federální správa civilní ochrany) a BHMAC (Bosnia and Hercegovina Mine Action Center). Společně pracovali na asanaci území bývalého muničního skladu Žunovnica poblíž Sarajeva, který byl v roce 1995 vybombardován. Díky tomu se na rozsáhlé ploše nachází velké množství nebezpečného materiálu.

Naši pyrotechnici získali neocenitelné zkušenosti s asanací rozsáhlého území po výbuchu dvou muničních skladů ve Vrběticích, ke kterému došlo v ruce 2014. Při týmové práci tak mohli předávat cenné rady a informace tamním kolegům. Zvyšování kvalifikace bosenských pyrotechniků vede k větší bezpečnosti nejen jich samotných, ale i okolního obyvatelstva. Letošní expertní mise byla pokračováním projektu z roku 2018.

A jak probíhá samotná asanace? Nejprve je důležité vytyčit sektory, které se budou postupně prohledávat. Následně probíhá povrchový sběr. Už při této činnosti musí pyrotechnici dbát na bezpečné chování a manipulaci s danou municí. Své chování přizpůsobují každému druhu nálezu. Po povrchovém sběru a vyčištění vegetace nastává hloubková asanace za pomoci detektoru kovu. Každý nález je vyhodnocen z hlediska bezpečnosti manipulace a transportu.

Pyrotechnici vyzvedli při této činnosti veškerý materiál do hloubky 30 cm. Tento způsob odstraňování nebezpečného materiálu je sice časově náročný, avšak nezbytný pro bezpečný pohyb osob v daném terénu. Pyrotechnici nalezli celkem 336 kusů munice na ploše přibližně 10 000 m2. Všechna nalezená munice byla v závěru mise zničena.

Velikost asanované plochy a počet kusů vyzvednuté munice je jednou možností jak hodnotit expertní misi. Druhým aspektem je zvýšení bezpečnosti obyvatel v oblasti a v neposlední řadě zvýšení prestiže České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…