Policie ČR: Potápěči a pyrotechnici vyzdvihli na 70 kusů explozivního materiálu

09.10.2023 22:03 | Tisková zpráva

Letošní druhá odminovací mise potápěčů Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku společně s Pyrotechnickou službou, Zásahovou jednotkou Ústeckého kraje a Hasičským záchranným sborem ČR probíhala v období od 25. září do 1. října 2023 na řece Saně ve městě Prijedor v Bosně a Hercegovině.

Policie ČR: Potápěči a pyrotechnici vyzdvihli na 70 kusů explozivního materiálu
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Během této mise bylo úspěšně nalezeno a vyzvednuto celkem 67 kusů explozivního materiálu, zahrnujícího různé typy ručních granátů, střelivo a dvě letecké pumy německé výroby. Průběh pátrání se konal v obtížných podmínkách, při viditelnosti v rozmezí 1 až 5 metrů a v hloubkách mezi 2 a 7 metry. Potápěči využívali podvodní detektory kovů, kdy některé z nalezených předmětů byly skryty pod sedimentem na dně řeky. Veškerý nalezený materiál byl následně předán bosenským kolegům, kteří jej odvezli na speciální polygon k jeho zneškodnění.

Postup vyzdvižení letecké pumy ze dna řeky nebo jiného vodního prostředí obvykle probíhá následujícím způsobem:

Nález a prvotní identifikace potápěčem:
Potápěč, který se nachází pod vodou, lokalizuje naleziště letecké bomby. Tato fáze zahrnuje identifikaci objektu a vyhodnocení jeho stavu. Potápěč musí zjistit, zda je puma stabilní a bezpečná pro manipulaci, nebo zda představuje riziko výbuchu.

Foto a videodokumentace včetně ověření rozměrů a velikosti:
Po identifikaci bomby potápěč provádí foto a videodokumentaci objektu. To zahrnuje fotografování a natáčení videa, aby byly zachyceny všechny relevantní detaily včetně rozměrů, velikosti a eventuálního poškození předmětu. Tato dokumentace je důležitá pro pozdější analýzu a rozhodnutí o dalším postupu.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

Navázání na lano lodi a transport na hladinu:
Pokud je puma vyhodnocena jako stabilní a bezpečná pro manipulaci, je připojena k lodi pomocí lana. Poté se provádí opatrný transport na hladinu. Během tohoto procesu musí být zachovávána maximální opatrnost a bezpečnostní opatření.

Odpal v případě nestability:
Pokud je puma vyhodnocena jako nestabilní nebo nebezpečná pro transport, je bezpečně zneškodněna na místě nálezu. To zahrnuje kontrolovaný odpal, který má minimalizovat riziko nekontrolovaného výbuchu a škody. Celý proces vyzdvižení letecké pumy z vodního prostředí vyžaduje precizní postupy a školené potápěče, kteří jsou obeznámeni s bezpečnostními a technickými aspekty manipulace s tímto druhem munice. Bezpečnostní opatření jsou vždy na prvním místě, a proto se provádí důkladná identifikace a hodnocení před jakýmkoli dalším krokem.

Potápěčskou činnost v rámci Policie České republiky provádějí především vyškolení příslušníci s cílem plnit různé úkoly a mise, které mají význačný vliv na bezpečnost a veřejný pořádek. Tato specializovaná činnost je vyžadována v několika klíčových situacích:

Pátrání po utonulých osobách:
Potápěči z policejního sboru se podílejí na pátrání po osobách, které se utopily nebo jsou pohřešované a mohou být na dně vodních ploch. Jejich dovednosti a vybavení umožňují efektivní lokalizaci a vyzvednutí těchto osob.

Pátrání po věcech, spojených s trestnou činností:
Policejní potápěči provádějí pátrání pod vodou, aby identifikovali a vyzvedli důkazy, spojené s trestnou činností, jako jsou zbraně, nářadí, vozidla nebo jiné důležité předměty.

Záchrana tonoucích osob:
Potápěči jsou schopni rychle zasáhnout a zachránit osoby, které se dostaly do nebezpečné situace ve vodě, například tonoucí či uvězněné pod hladinou.

Bezpečnostní opatření a akce:
Potápěči mohou být povoláni k provádění bezpečnostních opatření a zásahů v případě různých krizových situací včetně teroristických hrozeb nebo incidentů, spojených s vodními prostředky.

Živelné pohromy:
Během povodní, tsunami nebo jiných živelných katastrof mohou potápěči pomoci s evakuací osob, poskytovat první pomoc a provádět záchranné operace.

Spolupráce se správními úřady a institucemi:
Potápěči spolupracují s dalšími úřady, právnickými osobami a fyzickými subjekty, aby vyřešili různé situace a mise, spojené s vodními prostředky.

Policejní potápěči jsou také zodpovědní za výcvik a školení dalších policistů, kteří mají zájem státse  potápěči a získat potřebné dovednosti a znalosti pro tuto náročnou činnost. Tato rozmanitá práce je prováděna v rámci poříčních oddělení, zásahových jednotek služby pořádkové policie, Útvaru rychlého nasazení a Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku Policejního prezidia České republiky. Jejich přítomnost a dovednosti jsou klíčovými prvky, zajišťujícími bezpečnost a ochranu občanů a majetku v souvislosti s vodními prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…