Policie ČR: Předsednictví – splněný úkol

07.01.2023 17:07 | Tisková zpráva

Policisté z každého kraje i služby mají zásluhu na hladkém průběhu #CZPRES.

Policie ČR: Předsednictví – splněný úkol
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

S koncem roku skončilo i jedno z největších a nejnáročnějších policejních opatření za 30 let samostatného českého státu. České předsednictví v Radě EU znamenalo výrazné zapojení všech policistů, policistek i civilních zaměstnanců napříč celým policejním sborem do plnění nejrůznějších úkolů. V rámci zajištění bezpečnosti všech akcí spojených s #CZPRES a s přípravou konkrétních jednání a expertních setkání v rámci evropských orgánů prosazujících právo bylo zapojeno několik tisíc policistů.

Nejviditelnější bylo působení policistů z Ochranné služby v úzké spolupráci s policisty z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, jejichž úkolem bylo kompletní zajištění bezpečnosti všech akcí pořádaných v rámci předsednictví. Kromě poskytnutí osobní ochrany všem účastníkům jednání, kterým ochrana přísluší podle mezinárodního práva, se další stovky a stovky policistů zapojily do zajištění bezpečnosti budov, tras kolon, ale i zajištění bezpečnosti účastníků v hotelech. V rámci této veřejnosti vzdálené části bezpečnostního opatření bylo odslouženo tisíce hodin a úspěšné zvládnutí bezpečnosti bylo zásluhou všech policistů v uniformě, civilu, ale i například ve vzduchu a na vodě, kteří v rámci šesti měsíců prakticky žili ve službě.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Bezpečnost byla důležitá, ale neméně důležité byla i příprava a obsahové zajištění několika desítek jednání, která byla bezprostředně zaměřena na problematiku bezpečnosti a spolupráce orgánů prosazujících právo všech členských zemí a dalších přidružených organizací a států. Přípravu a řízení těchto expertních jednání zajistili policisté Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci (ŘMPS). Nedílnou součástí pořádání těchto jednání bylo i zajištění organizační stránky ze strany Policie ČR. Velkou výzvou pro policisty z ŘMPS byla i nutnost zajištění jednání mimo Českou republiku, například v Nizozemí či Belgii. V rámci těchto aktivit zorganizovali i výstavu policejní techniky a vybavení v nizozemském Haagu, kde sídlí EUROPOL.

Pro většinu zapojených policistů a zaměstnanců Policie ČR znamenal #CZPRES intenzivní půlroční zkušenost, která jim umožnila profesní i osobnostní rozvoj. Pro menší skupinu policistů a zaměstnanců byla příprava předsednictví pracovní náplní několika posledních let, neboť příprava celého programu a průběhu předsednictví byla procesem, který na ŘMPS začal již v roce 2017. K původně úzké skupině lidí se postupně připojilo nejdříve několik desítek a pak stovky dalších, aby se nakonec zapojila celá Policie ČR a tisíce jejich příslušníků a občanských zaměstnanců.

„Zajištění předsednictví se bezprostředně dotklo téměř každého policisty i občanského zaměstnance a já si jejich nasazení velmi vážím a děkuji za něj. Těší mne, že jsme již podruhé tuto nelehkou výzvu důstojně zvládli ,“ uvedl policejní prezident genmjr.Martin Vondrášek.

Z pohledu policie, která vzala předsednictví jako úkol, je po šesti měsících realizace všech aktivit spojených s #CZPRES možné tvrdit, že se nám svěřený úkol podařilo úspěšně splnit a pomoci tak k bezproblémovému půlročnímu vedení EU ze strany České republiky.

Bezpečnost #CZPRES v číslech:
Počet delegací - 795
Počet chráněných osob - 167
Počet dopravních prostředků – 160
Druhy vozidel – Audi, BMW, Škoda, Volkswagen
Počet řidičů ochránců – 180
Počet najetých km – 300 000
Největší akce – Pražský summit 6. a 7. října za účasti 48 hlav států a premiérů, 50 kolon vozidel a 25 příletů vládních speciálů na pražské letiště v jeden den

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…