Policie ČR: Škoda Kodiaq s ochranným rámem míří do služby

19.10.2023 9:15 | Tisková zpráva

Na polygonu v Úhelnici u Mladé Boleslavi jsme převzali prvních 50 kusů.

Policie ČR: Škoda Kodiaq s ochranným rámem míří do služby
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Za účasti prvního místopředsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana, policejního prezidenta genpor. Martina Vondráška a člena představenstva společnosti Škoda Auto Martina Jahna jsme dnes převzali prvních 50 ks služebních vozidel Škoda Kodiaq v barvách Policie České republiky vybavených ochranným rámem a speciálně uzpůsobených pro potřeby služby pořádkové a dopravní policie. Jde o první část dodávky vyplývající z uzavřené rámcové dohody, která čítá celkem 289 těchto vozidel. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31662 lidí

Celková cena za 289 vozidel činí 453 158 244 Kč, přičemž z rozpočtu Policie České republiky bude hrazeno 68 880 009 Kč. Většinu nákladů na pořízení tak pokryjí prostředky z evropských fondů, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj, z projektu „Technologické a materiální vybavení Policie ČR k řešení krizových událostí“, který je spolufinancován z Integrovaného regionálního operačního programu 2014-2020 („IROP“) z prostředků React-EU (96. výzva v rámci reakce Unie na pandemii COVID-19).„Díky efektivnímu využívání možností mimorozpočtového spolufinancování jsme v mnoha případech schopni realizovat investiční akce, které by čistě z vlastních zdrojů vůbec nebylo reálné zajistit,“ uvedl náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku plk. Jaromír Bischof.

Služební automobily Škoda Kodiaq 4x4 jsou poháněny dvoulitrovým benzínovým motorem o výkonu 180 kW, který spolupracuje se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG a mají adaptivní podvozek. Pro službu pořádkové a dopravní policie jde po technické stránce o totožná vozidla, liší se pouze speciální policejní zástavbou, která byla tvořena na míru jednotlivým službám. Všechna tato vozidla jsou vybavena ochranným rámem, stejně tak jako policejní vozidla typu Škoda Octavia, která jsme pořizovali v letech 2019 a 2020 pro prvosledové hlídky a policisty služby dopravní policie.

„Mám radost, že se nám podařilo zajistit obměnu policejních vozidel pro více než 240 prvosledových hlídek, které vyjíždějí k těm nejzávažnějším incidentům na území celé České republiky. Nová vozidla bez problému pojmou speciální vybavení včetně dlouhých zbraní a budou hlídkám zajišťovat vyšší bezpečnost i komfort každodenní náročné služby,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek s doplněním, že zbývající počet vozidel je určen pro příslušníky z řad služby dopravní policie. Nejedná se tedy ani tak o rozšíření policejního vozového parku, ale o jeho postupnou a nezbytnou obměnu.

Dnešní předání nových policejních vozidel bylo v druhé části spojeno také s ukázkou tzv. PIT manévru, díky kterému jsou příslušníci Policie České republiky schopni bezpečně zastavit ujíždějící řidiče. „Od roku 2021 jsme na použití této techniky zastavování vozidel proškolili téměř šest tisíc policistek a policistů ze všech krajských ředitelství a některých celorepublikových útvarů. Nejen při dopravní nehodě, ale i při této činnosti se ochranný rám ukazuje jako vysoce funkční bezpečnostní prvek,“ doplnil policejní prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

13:04 HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

Letošní pálení čarodějnic můžeme z pohledu hasičů zařadit mezi ty průměrné za posledních několik let…