Policie a Celní správa: V Hradci Králové jsme "rentgenovali" vozidla

28.07.2017 10:30

V průběhu středečního odpoledne jsme v Hradci Králové tzv. až na kost zkontrolovali řadu nákladních vozidel.

Policie a Celní správa: V Hradci Králové jsme "rentgenovali" vozidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

V rámci spolupráce s Celním úřadem pro Královéhradecký kraj jsme ve středu podnikli součinnostní dopravní akci se zaměřením na důkladnou kontrolu nákladních vozidel. S celním úřadem spolupracujeme při kontrolách často, však dnešní akce byla výjimečná použitím velkokapacitního mobilního rentgenu. Při kontrolách nám rovněž v rámci odhalení převozu určitého druhu „zboží“ pomohli speciálně vycvičení psi.

Policisté v rámci akce na hlavním tahu Hradcem Králové během šesti hodin natypovali celkem 11 vozidel, u kterých poté na kontrolním stanovišti proběhla ze strany policie důkladná kontrola technického stavu, potřebných dokladů, dodržování režimu jízdy tzv. "sociálních předpisů“ (přestávky, doba řízení). U vozidel proběhlo dále kontrolní vážení, zda vozidlo nepřesahuje stanovené hmotnostní limity.

V průběhu roku 2017 jsme doposud na silnicích v kraji zvážili celkem 364 vozidel, kdy u 112 z nich jsme zjistili překročení hmotnosti. U 12 z nich jsme dále zjistili překročení stanovených maximálních rozměrů.

Královéhradečtí celníci zaměřili svoji kontrolní činnost na přepravu zboží zejména u vozidel s hmotností nad 3,5 tuny s využitím velkokapacitního mobilního rentgenu. Celníci směrovali kontroly do oblasti zájmového zboží, kontrolovali zdanění vybraných výrobků – minerálních olejů, tabáku a tabákových výrobků, lihu a lihovin a dále zboží podléhající zákazům a omezením – přepravu omamných a psychotropních látek, prekurzorů či odpadů. Kontrolovali průvodní doklady ke zboží, přepravní povolení a dodržování povinných bezpečnostních přestávek řidičů. Do součinnostní akce nasadili služební psy vycvičené na vyhledávání omamných a psychotropních látek, tabáku, lihu a zbraní.

V minulosti odhalili čeští celníci pomocí velkokapacitního mobilního rentgenu na území České republiky nelegální přepravu téměř deseti milionů kusů cigaret, 13 tun tabáku, 36 kilogramů drog, 48 tun odpadů, bezmála 40 000 litrů minerálních olejů a 34 osob.

Samozřejmostí při prováděných kontrolách byla i dechová zkouška na alkohol a při kontrolách jsme se zaměřili na pátrání po osobách a věcech. Při důkladných prohlídkách vozidel včetně využití rentgenu, který značně urychlí a usnadní kontrolu vozidel, nebyla odhalena žádná osoba, po které pátráme, nebo by cestovala, či pobývala na území České republiky neoprávněně.

Provedení série výše popsaných kontrol u jednoho vozidla je časově náročné, kdy kontrola jednoho vozidla policistům a celníkům, včetně vystavení patřičných vyžadovaných potvrzení zabere celkem v průměru 30 minut. Během dnešní akce  prošlo důkladnou kontrolou celkem 11 vozidel, kdy u dvou byla řidičům udělena bloková pokuta 500 Kč za špatný technický stav vozidla a jednomu cizinci byla uložena kauce ve výši 20.000 Kč, jelikož řádně nedoložil záznamové listy.

Ve vzájemné spolupráci a realizaci obdobných akcí hodláme pokračovat na  silnicích v kraji i v budoucnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…