Polní cestu zdobí nová lipová alej a replika smírčího kříže

25.06.2015 11:57

Obnovenou lipovou alejí, na jejíž výsadbě se významně podíleli sami místní obyvatelé, se nyní pyšní obec Ješovice na Mělnicku. Nové lípy nahradily uhynulé stromy, které polní cestu spojující Ješovice s nedalekými lesními oblastmi lemovaly doposud. Revitalizaci stromořadí umožnila pod dohledem botanika Václava Větvičky Nadace ČEZ, která obci přispěla částkou více než 180 tisíc korun.

Polní cestu zdobí nová lipová alej a replika smírčího kříže
Foto: cez.cz
Popisek: Polní cestu zdobí nová lipová alej a replika smírčího kříže

Alej leží na hranici CHKO Kokořínsko – Máchův kraj a lemuje úvozovou cestu krajinou mezi poli. Její novou podobu tvoří malé, od sebe deset metrů vzdálené stromky lípy srdčité. „Během přípravných pracích i samotné výsadbě nám významným způsobem pomáhali místní obyvatelé. U jedné starší lípy na konci aleje dokonce instalovali repliku zaniklého smírčího kříže. Díky jejich práci se tak z úvozové cesty stala příjemná promenáda s kamennou kulisou typickou pro středočeskou krajinu,“ uvedla Pavla Veverková, místostarostka města Liběchov, pod které obec Ješovice spadá. Následnou péči o stromořadí, jenž slouží také jako místní větrolam, bude mít na starost šest osob z Liběchova a Ješovic zaměstnaných na veřejně prospěšné práce.

Nadace ČEZ podporuje města a obce v obnově či výsadbě nových alejí od roku 2011. Díky této pomoci vzniklo po celé České republice již téměř dvě stě stromořadí. „Podpora výsadby stromů se setkává s velkým ohlasem, a proto v ní neustáváme ani letos. Hlásí se nám desítky obcí a měst, jejichž žádosti často reagují na iniciativu samotných občanů, podobně jako zde v Ješovicích, kde si alej dokonce z velké části vlastními silami obnovili,“ poznamenala Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně na místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Při schvalování projektových žádostí spolupracuje s botanikem Václavem Větvičkou, který dohlíží na to, aby obce sázely původní dřeviny. „Stromy dokážou přímo ovlivňovat některé klimatické činitele, tepelnou bilanci i relativní vlhkost vzduchu. Poskytují přirozenou péči o ostatní složky naší přírody, ať už ochranou proti nepříznivým živlům, nebo svou schopností poskytovat domov a potravu pro některá zvířata. Je také dokázán jejich pozitivní vliv na pocit pohody a duševní zdraví člověka,“ uzavřel botanik Václav Větvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…