Polní cestu zdobí nová lipová alej a replika smírčího kříže

25.06.2015 11:57

Obnovenou lipovou alejí, na jejíž výsadbě se významně podíleli sami místní obyvatelé, se nyní pyšní obec Ješovice na Mělnicku. Nové lípy nahradily uhynulé stromy, které polní cestu spojující Ješovice s nedalekými lesními oblastmi lemovaly doposud. Revitalizaci stromořadí umožnila pod dohledem botanika Václava Větvičky Nadace ČEZ, která obci přispěla částkou více než 180 tisíc korun.

Polní cestu zdobí nová lipová alej a replika smírčího kříže
Foto: cez.cz
Popisek: Polní cestu zdobí nová lipová alej a replika smírčího kříže

Alej leží na hranici CHKO Kokořínsko – Máchův kraj a lemuje úvozovou cestu krajinou mezi poli. Její novou podobu tvoří malé, od sebe deset metrů vzdálené stromky lípy srdčité. „Během přípravných pracích i samotné výsadbě nám významným způsobem pomáhali místní obyvatelé. U jedné starší lípy na konci aleje dokonce instalovali repliku zaniklého smírčího kříže. Díky jejich práci se tak z úvozové cesty stala příjemná promenáda s kamennou kulisou typickou pro středočeskou krajinu,“ uvedla Pavla Veverková, místostarostka města Liběchov, pod které obec Ješovice spadá. Následnou péči o stromořadí, jenž slouží také jako místní větrolam, bude mít na starost šest osob z Liběchova a Ješovic zaměstnaných na veřejně prospěšné práce.

Nadace ČEZ podporuje města a obce v obnově či výsadbě nových alejí od roku 2011. Díky této pomoci vzniklo po celé České republice již téměř dvě stě stromořadí. „Podpora výsadby stromů se setkává s velkým ohlasem, a proto v ní neustáváme ani letos. Hlásí se nám desítky obcí a měst, jejichž žádosti často reagují na iniciativu samotných občanů, podobně jako zde v Ješovicích, kde si alej dokonce z velké části vlastními silami obnovili,“ poznamenala Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně na místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Při schvalování projektových žádostí spolupracuje s botanikem Václavem Větvičkou, který dohlíží na to, aby obce sázely původní dřeviny. „Stromy dokážou přímo ovlivňovat některé klimatické činitele, tepelnou bilanci i relativní vlhkost vzduchu. Poskytují přirozenou péči o ostatní složky naší přírody, ať už ochranou proti nepříznivým živlům, nebo svou schopností poskytovat domov a potravu pro některá zvířata. Je také dokázán jejich pozitivní vliv na pocit pohody a duševní zdraví člověka,“ uzavřel botanik Václav Větvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…