Poprvé v historii má Česká televize studio přímo v dějišti olympijských her

15.07.2012 14:58

Během konání Her XXX. olympiády v Londýně nabídne Česká televize na programech ČT4 a ČT2 48 hodin vysílání denně. Olympijský program předpokládá 468 přenosů a celkem 768 hodin olympijského vysílání. Vůbec poprvé v historii bude mít ČT své olympijské studio přímo v dějišti olympijských her.

Poprvé v historii má Česká televize studio přímo v dějišti olympijských her
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Díky spolupráci s Českým olympijským výborem se podařilo zabudovat studio přímo do prostoru Českého olympijského domu, kde budou redaktoři Robert Záruba a Jaromír Bosák připravovat reportáže z klání českých olympioniků, zpovídat sportovce, přítomné hosty a návštěvníkům Českého olympijského domu nabídnou možnost zapojit se přímo do vysílání České televize. Těm, kteří nebudou moci být přímo v dějišti her, zprostředkuje Česká televize olympiádu také on-line – kromě speciálu www.loh.cz přinese i komunitní sekci Žijeme olympiádou a mnoho aktivit na sociálních sítích.

 „Vysílání tak významné sportovní a společenské události, jako jsou olympijské hry, patří k základním předpokladům plnění veřejné služby. Česká televize jako tradiční vysílatel olympijských her nabídne i tentokrát bohatý program v kvalitě, kterou diváci od České televize očekávají,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Československá televize vysílala poprvé letní olympijské hry z Říma v roce 1960, tehdy v rozsahu 35 hodin. Od her v Mexiku v roce 1968 se staly pravidlem rozsáhlé bloky živých přenosů. Dosud zprostředkovala ČT divákům 12 letních olympijských her. Vůbec poprvé v historii bude mít Česká televize své vysílací studio přímo v dějišti olympijských her. Díky spolupráci s Českým olympijským výborem se podařilo zabudovat studio ČT přímo do prostoru Českého olympijského domu.

Český dům otevíráme fanouškům vůbec poprvé v historii. Je to pro nás velká výzva. Návštěvníci zde potkají své hrdiny a budou s nimi slavit jejich vítězství. Díky České televizi můžeme zprostředkovat atmosféru i všem divákům,“ říká Jiří Kejval, místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku a marketing.

Studio přímo v Českém olympijském domě

Umístění vysílacího studia ČT přímo v Českém domě v Londýně dává unikátní možnost interakce s fanoušky a umožňuje též zpovídat sportovce přímo v místě konání her. Cílem celého projektu Studia ČT v Českém olympijském domě bylo i z hlediska architektonického návrhu maximálně propojit vysílání studia a aktuálního dění přímo v Českém domě.

Redaktoři studia Robert Záruba a Jaromír Bosák budou ve spojení s kolegy, kteří budou komentovat soutěže z jednotlivých sportovišť nebo z mezinárodního vysílacího centra v londýnském Olympic Parku. „Na podobné sportovní akce posíláme zkušený komentátorský tým. Pro některé z kolegů je Londýn 2012 už čtrnáctou pracovní olympiádou,“ říká ředitel ČT4 Jiří Ponikelský a dodává: „V rámci olympijského programu budeme také spolupracovat i s mnoha sportovními experty, například olympijským vítězem Václavem Chalupou nebo Jiřím Novákem“.

Během olympiády bude program ČT4 a ČT2 vyhrazen pro živé olympijské vysílání od 10.00 do 24.00 hodin. V průběhu noci a rána následujícího dne se budou vysílat vybrané reprízy. „Přesný program vysílání olympiády v tuto chvíli nelze sestavit, protože je ve hře stále velké množství faktorů, které do skladby programu mohou zasáhnout třeba i den před zahájením olympijských her. Záležet bude hlavně na rozlosování postupových soutěží, jako je například tenis, stolní tenis a plážový volejbal, kde nelze určit přesný čas vysílání,“ říká šéfkomentátor ČT a autor olympijského projektu ČT 2012 Robert Záruba.

LOH s ČT on-line

Sportovním fanouškům zprostředkuje Česká televize letní olympijské hry v Londýně také on-line. „Připravili jsme celou plejádu projektů pro internet, sociální sítě či hybridní vysílání,“ podotýká výkonná ředitelka ČT Nová média Pavlína Kvapilová. Hlavním těžištěm bude speciál na www.loh.cz. Vedle spolehlivého, komplexního zpravodajství a výsledkového servisu, podpořeného video sestřihy, nejzajímavějšími momenty a reportážemi, nabídne také strukturovaný program her, pohledy do zákulisí her, soutěže a obsáhlou video sekci. Ta umožní návštěvníkům z území ČR sledovat on-line nejen živé vysílání ČT4 a ČT2, ale navíc ještě dalších osm exkluzivních video kanálů z jednotlivých olympijských sportovišť. Živou součástí webu se stane komunitní sekce Žijeme olympiádou. V reálném čase bude agregovat diskuze uživatelů o sportovcích na Facebooku a Twitteru. Komentátoři a reportéři ČT4 budou stejně jako během MS v hokeji nebo evropského fotbalového šampionátu na Twitteru glosovat a zprostředkovávat aktuální dění v Londýně.

Program Českého domu v Londýně

Kromě lákadla v podobě olympijského studia ČT nabídne Český olympijský dům další atraktivní program – od koncertů skupin Charlie Straight, Monkey Business nebo Support Lesbiens, přes setkání se sportovními hvězdami v čele se slavným Usainem Boltem až např. po digitální obrazárnu Národní galerie.

Vůbec poprvé v historii nebude Český dům určen pouze VIP hostům, ale otevře své dveře všem fanouškům a umožní jim oslavit případný zisk medailí přímo s úspěšnými sportovci české výpravy. Kromě nich se mohou návštěvníci Českého domu těšit na zajímavé hosty v čele se sprinterem Usainem Boltem, nebo např. na české fotbalisty působící v Londýně – čerstvého vítěze Ligy mistrů Petra Čecha nebo Tomáše Rosického.

K vidění budou i díla českých umělců. V sekci Art Gallery budou nainstalovány obrazy Michaela Rittsteina, který patří k nejvýraznějším představitelům expresivní figurální malby. Svou tvorbu předvede i kontroverzní umělec David Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…