Poslanecká sněmovna: Předsedkyně Sněmovny jednala s prezidentkou Gruzie

13.12.2023 16:03 | Tisková zpráva

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová jednala s gruzínskou prezidentskou Salome Zurabišviliovou o rozšiřování Evropské unie a o ruské vojenské invazi na Ukrajinu.

Poslanecká sněmovna: Předsedkyně Sněmovny jednala s prezidentkou Gruzie
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Markéta Pekarová Adamová připomněla, že Rusko už řadu let okupuje část gruzínského území - Abcházii a Jižní Osetii. "Naše reakce tehdy, myslím tím ne jako České republiky, ale jako západního světa včetně Evropské unie, nebyla dostatečně silná. Místo toho, abychom se poučili už právě z těch událostí roku 2008, tak jsme ještě zůstali nepoučeni u roku 2014 při nelegální anexi Krymu," řekla předsedkyně Sněmovny.

Reakce Západu na tyto kroky Ruska nebyla dostatečně důrazná. "Sklízíme plody tohoto našeho nedůrazného reagování už v té podobě téměř dvouletého konfliktu na velké části Ukrajiny," poznamenala.

Patrně i vzhledem ke zkušenostem s Ruskem je podle Pekarové Adamové většina gruzínské společnosti prozápadní a proevropská. Udělení kandidátského postavení by podle ní Gruzie uvítala. Ohledně členství v EU je ale podle Pekarové Adamové mnoho oblastí, v nichž musí Gruzie zlepšit splnění podmínek. Poznamenala, že český Parlament nabídl už v minulosti pomoc se změnami legislativy. "Například i tím, že jsme schopni varovat před chybami, které jsme sami při cestě do Evropské unie dělali, a mohou se jim teď tím pádem vyhnout," uvedla ještě mimo jiné předsedkyně Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…