Potravinářská inspekce vloni zjistila 33 nevyhovujících reklam, nejvíce u doplňků stravy na internetu

04.02.2017 15:45

Novelou zákona o regulaci reklamy č. 40/1995 Sb. je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) s účinností od srpna 2015 pověřena i kontrolou reklamy na potraviny a to zejména v tisku, na internetu, v letácích, v obchodech apod. Kompetence ke kontrole se netýká reklamy v televizi a rozhlase.

Potravinářská inspekce vloni zjistila 33 nevyhovujících reklam, nejvíce u doplňků stravy na internetu
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

V rámci kontrol reklamních sdělení v roce 2016 Potravinářská inspekce zjistila celkem 33 nevyhovujících reklam. Nejvíce reklamních sdělení porušujících právní předpisy inspektoři zjistili v segmentu prodeje doplňků stravy, zejména prodávaných na internetu. Mezi nejčastější porušení patřilo uvádění zavádějících informací a použití nepovolených zdravotních, případně i léčebných tvrzení.

Používat lze pouze schválená zdravotní tvrzení dle Evropského nařízení 1924/2006 a dále zdravotní tvrzení, jejichž posouzení nebylo dosud dokončeno. Seznamy schválených i dosud neposouzených tvrzení lze najít v registru Evropské komise. Používání tzv. léčebných tvrzení je právními předpisy u potravin (včetně doplňků stravy) zcela zakázáno, protože žádné potravině nelze připisovat vlastnosti léčby – to je vyhrazeno pouze léčivům.

Specifickou kategorii kontrolovaných subjektů tvořily internetové obchody a reklamní webové stránky, jejichž provozovatelé sídlili mimo území ČR. Jedná se o e-shopy zaměřené na tuzemské spotřebitele s informacemi v českém jazyce, u kterých kontrola SZPI zjistila některé z výše uvedených nedostatků. Informace o provozovatelích se sídlem v EU komunikuje SZPI s dozorovými orgány v příslušném státě prostřednictvím evropského systému sdílení informací o nevyhovujících potravinách AACS. SZPI je národním kontaktním místem AACS pro ČR.     

Informace o nevyhovujících, zavádějících nebo nepovolených tvrzeních na e-shopech provozovaných mimo území EU umístila SZPI na Seznam rizikových webových stránek a výrobků, aby tak alespoň snížila dopad protiprávního jednání na spotřebitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…