Povodí Labe: Umísťování plavebních zařízení (mol) a jejich dodatečné povolování státní správou

20.04.2022 10:57 | Tisková zpráva

Povodí Labe, státní podnik, na základě analýzy upravil své interní předpisy, aby přistupoval jednotně a transparentně vůči všem žadatelům o umístění plavebních zařízení na vodních cestách.

Povodí Labe: Umísťování plavebních zařízení (mol) a jejich dodatečné povolování státní správou
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Povodí Labe, státní podnik, v minulém roce na základě analýzy oblasti umisťování přístavišť, překladišť, vývazišť a kotvišť (typicky plovoucí mola) přehodnotil uzavřené závazky s vlastníky této plavební infrastruktury a upravil své interní předpisy tak, aby k této problematice přistupoval jednotně a transparentně vůči všem žadatelům o umístění tohoto zařízení na vodních cestách. Za účelem sjednocení přístupu byly na podzim roku 2021 vypovězeny stávajících různě v minulosti uzavřené smlouvy tak, aby při uzavření nových podmínek mohli žadatelé narovnat chybějící legislativní náležitosti, které aktuálně platná legislativa pro umístění mola požaduje, a zároveň došlo k aktualizaci cen za umístění mola. Nejednalo se o snahu někoho poškodit, ale vzájemně narovnat smluvní vztah odpovídající aktuálním legislativním normám a zvyklostem, s oporou cen obvyklých a věstníkových.

Nikdo z oslovených provozovatelů plovoucích mol nerozporoval právo Povodí Labe, státní podnik, vypovědět stávající smlouvy, stejně tak Povodí Labe, státní podnik, od začátku deklarovalo snahu uzavřít nové smluvní podmínky dle aktuálně platných pravidel. Po zkušenostech s uzavíráním nových smluv a po projednání věci se zakladatelem, Ministerstvem zemědělství České republiky, přistoupil Povodí Labe, státní podnik, k další úpravě podmínek pro umisťování mol na pozemcích s právem hospodařit pro státní podnik.

Původní dělení subjektů na fyzické a právnické osoby a od toho se odvíjející výši úplaty za umístění mol nově od 1. 4. 2022 státní podnik upravil, když zavedl kategorii osob, provozujících molo nikoliv k podnikatelským účelům, kde stanovil poloviční sazbu oproti sazbě pro osoby s podnikatelským účelem umístění vývaziště. Do této kategorie spadají např. sportovní kluby, dětské oddíly, obce a podobné subjekty, které nekomerční charakter své činnosti musí v rámci žádosti doložit. Přechod na nové podmínky mají samozřejmě i ty subjekty, které v mezičase smlouvu se státním podnikem uzavřely a nové podmínky jsou pro ně nyní výhodnější.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42650 lidí

Věříme však, že v současnosti jsou pravidla nastavena spravedlivě a transparentně tak, aby po provozovatelích vývazišť požadovala stoprocentní plnění jejich zákonných povinností, umožňovala naplňování principu péče řádného hospodáře při nakládání s majetkem státu a zároveň v odůvodněných případech, kdy činnost provozovatele vývaziště lze považovat za nekomerční a veřejně prospěšnou (práce s mládeží, znevýhodněnými osobami atd.), umožňovala lepší podmínky oproti čistě komerčním provozovatelům.

Základní cenové podmínky pro umisťování mol jsou zveřejněny na webu Povodí Labe (ZDE). Součástí nájmu mohou být i jiné (např. příbřežní) pozemky.

Z legislativy vyplývající dokumenty, nutné pro úřední povolení plavebního zařízení na sledované vodní cestě – jejich předložením standardně podmiňuje státní podnik uzavření nájemních smluv:

  1. Podrobný popis v současné době umístěného plavebního zařízení, včetně uvedení rozměrů a aktuální fotodokumentace (minimálně 2x foto),
  2. podrobný popis účelu a rozsahu provozovaných činností a služeb,
  3. uvedení počtu vyvazovaných plavidel a jejich evidenčních čísel,
  4. kopie aktuálního snímku katastrální mapy s ortofotopodkladem / situace s vyznačením rozsahu užívaného majetku, včetně vyčíslení výměry,
  5. souhlas Státní plavební správy s umístěním stavby,
  6. souhlas Státní plavební správy s provozováním vývaziště (pokud umístěné plavební zařízení podléhá tomuto souhlasu),
  7. vyjádření, souhlas či povolení vodoprávního úřadu.
  8. písemné čestné prohlášení nájemce o tom, že má zajištěno právo průchodu k předmětu nájmu přes pozemky třetích osob, 9. souhlasné stanovisko obce.

V současné době si řada uchazečů zajišťuje výše uvedené dokumenty tak, aby k uzavření smluvních vztahů došlo před zahájením plavební sezony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…