Povodí Moravy: Výstavba protipovodňových opatření v Olomouci se blíží

30.06.2017 21:06

Další významný krok k ochraně Olomouce před povodněmi se blíží. Připravena je II. B etapa protipovodňových opatření v centru Olomouce. Povodí Moravy, s.p. aktuálně získalo povolení k přípravnému kácení dřevin v místech realizace stavby, se samotnou výstavbou by se pak mohlo začít na podzim.

Povodí Moravy: Výstavba protipovodňových opatření v Olomouci se blíží
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Odbor životního prostředí olomouckého magistrátu povolil Povodí Moravy, s.p. kácení 55 dřevin a 8 skupin keřů o rozloze 370 m² v lokalitě připravovaných protipovodňových opatření města. Náhradní výsadba bude zahrnovat 68 stromů a 315 m² keřové plochy dle projektu Ozelenění ulic Nábřeží a Blahoslavova, který zpracovala společnost Zahrada Olomouc.

„Protipovodňová ochrana Olomouce je veřejným zájmem, který se snažíme řešit v souladu s veřejným zájmem ochrany přírody, proto byly s ohledem na výskyt zvláště chráněných druhů živočichů stanoveny i při povolování kácení přísné podmínky,“ ubezpečil Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí. Kácení pod dohledem biologického dozoru je povoleno pouze v měsících září a říjen, a to s ohledem na ochranu netopýrů i volně žijícího ptactva, které by mohlo v zimních měsících v dutinách těchto stromů zahnízdit. Jako kompenzační opatření k ochraně hmyzu pak budou na území města vytvořena tzv. broukoviště. Povodí Moravy, s.p. proto zajistí přestěhování alespoň patnácti kmenů pokácených stromů s dutinami na vhodné lokality. „Lokality vhodné pro vývoj saproxylofágního hmyzu byly vybrány ve spolupráci města Olomouc, Hnutí Duha Olomouc a dalších odborníků. Černovírský les byl vybrán jako konečná varianta pro umístění kmenů ve spolupráci se společností Lesy města Olomouce,“ upřesnil Petr Loyka.

V současnosti probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby, které Povodí Moravy, s.p. vypsalo v dubnu a mělo by být dokončeno na podzim. „Pokud se vše odehraje bez komplikací, mohla by realizace protipovodňových opatření začít letos na podzim a na kácení bychom navázali přípravnými pracemi jako je například vybudování lávky pro pěší vedle mostu Komenského,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy, s.p. MVDr. Václav Gargulák.

Chystaná II. B etapa se týká úseku v centru Olomouce mezi křižovatkou u Bristolu a areálem univerzitních kolejí. Práce budou rozděleny do čtyř fází a potrvají 53 měsíců. Investorem akce je státní podnik Povodí Moravy, statutární město Olomouc se podílí formou souvisejících investic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…