Povodí Odry: Mimořádná manipulace na Šancích

11.10.2020 18:29

Státní podnik Povodí Odry využil hydrologickou situaci, bohatou na srážkové úhrny a na základě schválené mimořádné manipulace na vodním díle Šance provádí kontrolní převádění vody přes přeliv a spadiště vodního díla. Dosavadní výsledky měření chování hráze nevykazují žádné anomálie a problémy.

Povodí Odry: Mimořádná manipulace na Šancích
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

Zkušební napuštění nově zrekonstruovaného vodního díla Šance až po bezpečnostní přeliv je průběžně vyhodnocováno. Veškeré naměřené hodnoty TBD – technicko bezpečnostního dohledu jsou okamžitě přenášeny a vyhodnocovány na centrálním dispečinku Povodí Odry v Ostravě. Mezi sledovanými hodnotami je průsakový režim VD a podloží, deformace stavby VD a podloží (posun, sedání, náklon), sleduje se také širší okolí podle typu VD, abraze břehů nebo sesuvná území nádrží.  TBD sleduje i technický stav všech technologických a elektrických zařízení na VD.Základním předpokladem fungování všech vodních děl je jejich bezpečnost. Vodohospodářské stavby, vzhledem k potřebě jejich dlouholeté funkčnosti, musí být pod neustálou kontrolou, tzv. technicko-bezpečnostním dohledem (TBD). V rámci TBD a umožnění převedení extrémních povodní byla již v minulosti rekonstruována vodní díla Těrlicko,  Šance,  v roce 2021 bude zahájena modernizace VD Morávka na řece Morávce a následně v létech 2023 a 2024 vodního díla Baška na Baštici. Cílem modernizace přehradních hrází je zvyšovat jejich bezpečnost a tak případným poruchám předcházet.

Nejrozsáhlejší systém měření TBD je na nejvýznamnějších VD – přehradních hrázích. Většina našich přehrad byla postavena v padesátých až sedmdesátých letech minulého století. V té době byly také přehrady vybaveny zařízením TBD. Modernizace zařízení TBD však nebyla vyvolána pouze stářím těchto zařízení, ale především analýzou dlouhodobých poznatků získaných při provozování VD a měření TBD a potřebou získat nové, podrobnější a rychlejší informace o technickém stavu přehrad potřebných k zajištění jejich bezpečnosti zvláště za povodní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…