Povodí Ohře: Při opravě nátrže na řece Ostravici jsme našli přírodě blízké řešení

14.06.2023 7:29 | Tisková zpráva

Můžeme jednoznačně konstatovat, že jsou zde vytvořené podmínky pro vysokou biodiverzitu území a zároveň došlo k zabezpečení nátrže. Díky tomu se již nyní vykytuje, u pravého břehu řeky Ostravice na pomezí Hrabové a Vratimova několik druhů ptáků jako je kulík říční, pisík obecný, vodouš kropenatý, kachna divoká, morčák velký, konipas bílý i horský a další.

Povodí Ohře: Při opravě nátrže na řece Ostravici jsme našli přírodě blízké řešení
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Proud řeky vytvořil rozsáhlou nátrž, která se postupně zvětšovala. Prvotním záměrem bylo nátrž zasypat a břeh uvést do původního stavu. Nakonec Povodí Odry, státní podnik, závod Frýdek-Místek, dokončil v jarních měsících letošního roku opravu poškozeného pravého břehu a koryta řeky Ostravice, a současně se našlo přírodě blízké řešení, kdy byla nátrž zachována, včetně zamezení jejího dalšího zvětšování se všechny benefity pro přírodu.

Nátrž byla od hlavního proudu vody v korytě oddělená mohutným valem říčního materiálu simulující pravý břeh. Návoz je v řečišti opevněn kamenným záhozem a osázen 2 řadami kůlu z listnáčů. Vlastní těleso hráze je oseté travní směsi. Zasazené kůly jsou viditelně vitální a raší. Travní směs vzchází.

Prostor nátrže zůstal uzavřen v původním stavu bez zásahu techniky. V současné době se na dně zdržuje souvislá hladina vody. Břehy nátrže jsou ve stavu umožňující hnízdění ledňáčka a je viditelná funkční velká nora pravděpodobně vydry říční. Uprostřed řečiště zůstalo drobné štěrkoviště a ve dně jsou uložené jednotlivé balvany. Koryto není uniformní a poskytuje pestrost biotopů různým živočichům i vegetaci. Nejvýznamnější je ponechání prostoru a stěny nátrže v původním stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…