Praha bude mít jako první v Evropě kliniku, která si klade za cíl udržet pacienty zdravé a prodloužit jim život, nikoliv jen léčit

07.04.2021 14:24

Naprosto osobní přístup, komplexní pohled na zdraví člověka, dostatek času na pacienta, rozsáhlá prevence, inovace a důvěra. Na to v lékařské péči sází tzv. přístup concierge medicine, který se prosadil v USA a nyní bude v premiéře kombinován s tzv. lifestyle medicine. Pod názvem Concierge medicine Europe se totiž v Praze, jako v prvním městě Evropy, otevře nová klinika takového zaměření. Její lékaři budou aktivně hledat cesty, jak dostat své klienty do co nejlepší kondice, soustředit se na udržování dobrého zdravotního stavu, namísto toho, aby léčili pouze symptomy nemocí či zdravotních problémů.

Praha bude mít jako první v Evropě kliniku, která si klade za cíl udržet pacienty zdravé a prodloužit jim život, nikoliv jen léčit
Foto: conciergemedicine.cz
Popisek: Osobní lékař - ilustrační foto

Až 66 % pacientů si svého lékaře vybírá podle toho, zda v nich vzbuzuje dostatečnou důvěru a sympatie. Vyplývá to z průzkumu amerického portálu Concierge Medicine Today (zde). Dlouhá čekací lhůta je naopak důvodem, proč pacienti své stávající lékaře opouštějí. Návštěvu praktického lékaře většinou provází až hodiny strávené v čekárně, u specialisty pak čekáme na objednání měsíce. Přístup concierge medicine toto mění. Například lékařskou prohlídku na takové klinice si lze sjednat na tentýž, maximálně druhý den a trvá minimálně 30 minut, protože osobní lékař jde do detailů a zvažuje proměnné, které standardní praktický lékař nemá prostor řešit.

1

Návrat osobního lékaře

Osobní lékař dokonale zná svého pacienta a úzce spolupracuje s různými specialisty. Stává se jakýmsi průvodcem klienta v rámci zdravotnického systému. Klade důraz na inovativní a preventivní způsoby léčby, jako např. kapsulární kolonoskopie (neinvazivní kolonoskopie bez nutnosti krátké hospitalizace), která je v českých podmínkách zcela unikátní, nebo krevní testy na počkání, jež klientovi zaručí dostatečný komfort a jistotu. Naprostým standardem je také možnost e-mailových nebo telefonických konzultací. „Naší vizí je vybudovat bezkonkurenční zdravotnické zařízení, kde bude kladen speciální důraz na individuální přístup, prevenci a zdravý životní styl. Všichni naši odborníci jsou členy European Lifestyle Medicine Association (ELMA). V případě kritických případů žádáme o tzv. second opinion (druhý názor) spolupracující lékaře, kteří praktikují v takzvaných centrech excelence, jako je například Brigham and Women’s Hospital v Bostonu apod.,“ komentuje Wolfram Schleuter, zakladatel kliniky, ambasador European Lifestyle Medicine Association a úspěšný podnikatel.

2

První v Evropě

Na nově vznikající klinice Concierge Medicine Europe v Praze, jejíž otevření je plánováno na začátek května, je lékařská péče úzce provázána rovněž s tzv. lifestyle medicine. Wolfram Schleuter dodává: „Jsme první Lifestyle Medicine Center of Excellence takového charakteru v Evropě. Osobní lékaři, specialisté, odborníci na výživu i osobní trenéři pracují jako jeden tým. Klinika má dokonce i vlastní fitness centrum. Na bolesti zad ze sezení, či golfu a jejich prevenci můžeme nabídnout speciální přístroj Lumbar Extension, který máme jako jediní v ČR.“ V lifestyle medicine jde o komplexní přístupu v péči o klienta, kombinaci nutriční terapie, pravidelné fyzické aktivity, tzv. stress managementu, ale i psychologické a sociální podpory, které jsou klíčové při prevenci a léčbě chronických onemocnění. „Po pouhých 24 dnech specializovaného programu lifestyle medicine došlo u pacientů s ischemickou chorobou srdeční k průměrnému snížení hladiny cholesterolu o 20,5 %. Během prvních pár týdnů došlo také k rapidnímu zlepšení u pacientů s anginou pectoris, kdy až 78 % z nich buď snížilo nebo zcela vysadilo medikaci,“ říká MUDr. Denys Tsviuk, Lifestyle Medicine Specialist.

3

Koncept se zrodil ve Spojených státech

Concierge Medicine je koncept vyvinutý lékaři Howardem Maronem a Scottem Hallem v roce 1996 v americkém Seattle, jako součást unikátního přístupu k pacientům zvaného medical excellence neboli schopnosti poskytovat excelentní zdravotní péči a reflektovat očekávání pacientů. Soustředí se především na preventivní péči a zvyšování životní úrovně jednotlivce. Zatímco v Evropě se jedná o zcela nové odvětví, ve Spojených státech se jím zabývá na 5 000 lékařů. Concierge medicine se orientuje na každého klienta individuálně bez ohledu na čas strávený v ordinaci. Jeden lékař standardně pečuje maximálně o 900 klientů, na rozdíl od klasických lékařů, kteří mají v portfoliu až tisíce pacientů. Na pražské klinice plánují počet snížit na 650 klientů a nabízet tak ještě privátnější přístup.

Více na: Conciergemedicine.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…