Praha hostí prestižní mezinárodní turnaj Pražské debatní jaro

12.07.2018 18:50

Asociace debatních klubů pořádá jubilejní 5. ročník výtečně obsazeného turnaje Prague Debate Spring. Akce, která bezprostředně předchází mistrovství světa v debatování v Chorvatsku a Slovinsku, se zúčastní debatéři z 23 států světa.

Praha hostí prestižní mezinárodní turnaj Pražské debatní jaro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Základní kola se odehrají na pražském Gymnáziu Nad Alejí, finále pak v kinosále Dlabačov v hotelu Pyramida. Debaty proběhnou ve stejné formě jako mistrovství světa. Na turnaji bude možno vidět v akci debatéry z Nového Zélandu, Japonska, Peru, Číny, Izraele, Jižní Afriky nebo Kanady.

Specialitou letošního ročníku je, že účastníci dopředu neznají diskutovaná témata. Tezi na každé kolo se dozví hodinu před začátkem debaty a je jen na nich, jak využijí přípravný čas. K ruce mají pouze své znalosti, slovník a jednu tištěnou příručku dle vlastního výběru. Není povoleno používat elektronická zařízení ani se dorozumívat s koučem týmu.

Byť teze nejsou známy, dá se očekávat, že debatovaná témata budou odrážet nejaktuálnější světové dění. Mohlo by jít o roli USA ve světě, problémy týkající se plastového znečištění nebo otázky spojené s globální migrací. Teze debat vymýšlí čtyři hlavní rozhodčí pocházející z různých částí světa (Číny, Tchaj-wanu, Rumunska a České republiky).

Soutěže se zúčastní celkem 64 týmů, 13 z nich jsou reprezentační výběry, které se po turnaji přemístí do Záhřebu na již zmiňované mistrovství světa. České barvy bude hájit i národní tým, pro který bude turnaj generálkou a poslední možností se sehrát před odjezdem.

Nad turnajem Prague Debate Spring převzala záštitu primátorka Adriana Krnáčová a celá akce probíhá za podpory Magistrátu hlavního města Prahy. Jedná se o jedinečnou příležitost vidět diskutovat mladé a talentované středoškoláky ze všech koutů světa o nejpalčivějších problémech naší planety.

Všechny debaty turnaje Prague Debate Spring jsou bezplatně přístupné široké veřejnosti. Soutěžní program probíhá každý den od 9:00 do cca 20:00 na gymnáziu v Praze 6, Nad Alejí.

Akademické debatování je soutěž dvou tříčlenných týmů, které argumentují dle pevně daných pravidel nad kontroverzními tématy. O vítězi klání rozhodují rozhodčí. Ti přihlížejí k obsahu a síle přednesené argumentace, strategii týmů a mluvčích, ale i ke stylu projevu řečníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…