Praha si důstojně připomene šestisté výročí mučednické smrti mistra Jana Husa

25.06.2015 9:21

Výroční rok smrti Jana Husa si Praha připomíná řadou kulturních a výstavních projektů. Vrcholem oslav budou dvoudenní Husovské slavnosti, které proběhnou ve dnech 5. – 6. července v pražském centru.

Praha si důstojně připomene šestisté výročí mučednické smrti mistra Jana Husa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha Jana Husa za sousoší pomníku na Staroměstském náměstí v Praze

Husovské slavnosti nabídnou širokou škálu akcí, od bohoslužeb přes koncerty a divadelní představení až po přednášky a diskuze. Akce se budou konat na místech spojených přímo s Husovým působením či s jeho odkazem. „Husovské slavnosti jsou určeny pro širokou veřejnost, a to i pro zahraniční návštěvníky Prahy. Vyzdvihují tak význam Husa jako reformátora v evropském kontextu,“ říká radní Jan Wolf.

Hlavní část programu bude soustředěna do sousedství Husova pomníku na Staroměstském náměstí, vztyčeného v rámci oslav pětistého výročí od Husovy smrti. V podvečer 5. července slavnosti zahájí Pražský žesťový soubor, koncert Moravské filharmonie Olomouc a divadelní představení Hus až do konce. V pondělí 6. července zde vystoupí například Spirituál Kvintet, Hradišťan, Smetanovi filharmonici Praha, Tata bojs či Domažlická dudácká muzika, v 17 hodin proběhne ekumenická bohoslužba. Tradiční bohoslužba k uctění památky Jana Husa se bude konat v 15 hodin v Betlémské kapli. Prostranství Ovocného trhu ovládne atmosféra středověkého tržiště, které nabídne i divadelní a loutková představení určená dětem a rodinám. Duchovní odkaz mistra Jana Husa připomenou přednášky a besedy ve staroměstských kostelech sv. Mikuláše, U Salvátora či sv. Martina ve zdi. V dalších kostelech je připraven tzv. poutnický program, spojený s putováním po významných pražských chrámech doby reformace. Kompletní program Husovských slavností je na stránkách www.hus-fest.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…