Pražané by do čela pražského magistrátu zvolili v přímé volbě bývalého primátora Bohuslava Svobodu

09.04.2018 12:38

Aktuálních hypotetických přímých voleb primátora hl. města Prahy by se zúčastnilo 39,8% Pražanů, kteří by do čela Magistrátu hl. m. Prahy zvolili bývalého primátora a rovněž stávajícího poslance za ODS Bohuslava Svobodu.

Pražané by do čela pražského magistrátu zvolili v přímé volbě bývalého primátora Bohuslava Svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Pražané by do čela pražského magistrátu zvolili v přímé volbě bývalého primátora Bohuslava Svobodu, následovaného Adamem Zábranským. Za hnutí ANO sbírá nejvíce kladných hlasů Patrik Nacher.

O činnost radních magistrátu hl. města Prahy se šest měsíců před konáním komunálních voleb vsouhrnu zajímá 39,1% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel hl. m. Prahy.

Mezi nejznámější tváře pražského magistrátu patří stávající primátorka Adriana Krnáčová, a to společně sbývalým primátorem Bohuslavem Svobodou a Matějem Stropnickým. Pouze tyto tři představitele pražského magistrátu zná více jak 50% Pražanů.

Z celkem 65 zastupitelů hl. m. Prahy se nicméně 51 zastupitelů pohybuje pouze pod 7% znalostí.

Aktuálních hypotetických přímých voleb primátora hl. města Prahy by se zúčastnilo 39,8% Pražanů, kteří by do čela Magistrátu hl. m. Prahy zvolili bývalého primátora a rovněž stávajícího poslance za ODS Bohuslava Svobodu. Není bez zajímavosti, že vroce 2016 soud Svobodovi udělil podmíněný trest vkauze Opencard, proti němuž se bývalý primátor odvolal. I přesto jej Pražané, kteří tak patrně nepovažují Bohuslava Svobodu jako hlavního viníka vtéto kauze, vnímají jako nejvhodnějšího kandidáta na primátorský post. Ovšem po komunálních volbách vroce 2010 a zvolení primátorem hl. města Prahy nebyl Bohuslav Svoboda příliš oblíben. Během svého funkčního období byl na počátku dokonce nejhůře hodnoceným krajským představitelem. Postupně však získával Bohuslav Svoboda Pražany na svoji stranu a vroce 2012 byl již i nejlépe hodnoceným představitelem krajů. Rovněž ještě vkvětnu roku 2013, tedy těsně před jeho odvoláním zprimátorského postu, Pražané hodnotili Bohuslava Svobodu většinově kladně.

Za nejpreferovanějším Bohuslavem Svobodou následuje Adam Zábranský (Piráti), který v porovnání s výsledky průzkumu z konce minulého roku vystřídal na této pozici Mikuláše Ferenčíka (Piráti). Mikuláš Ferenčík, který byl rovněž poslancem se však rozhodl upřednostnit Poslaneckou sněmovnu před Pražským magistrátem. Rostoucí voličská podpora Pirátů se ukazuje i v Praze, kdy právě voliči této strany nejprve podporovali Mikuláše Ferenčíka a po jeho odchodu se tato podpora přesunula na Adama Zábranského. Piráti, kteří měli ve sněmovních volbách vroce 2017 vPraze po hnutí ANO druhý nejlepší výsledek však do boje o Pražský magistrát nasadili jako lídra Zdeňka Hřiba, který však není pražským zastupitelem, a proto ani nefiguruje v daném průzkumu. Již nyní je však zjevné, že Piráti budou v Praze svého lídra podporovat. V dalších průzkumech spol. SANEP zařadí postupně do výběru i lídry jednotlivých stran pro říjnové komunální volby.

Na třetím místě by Pražané zvolili do čela pražského magistrátu Jana Čižinského, který je členem KDU-ČSL a byl zvolený za trojkoalici SZ, KDU-ČSL a STAN. Jan Čižinský, který je rovněž i poslancem za KDU-ČSL a starostou Prahy 7, se těší přízni jak přímo obyvatelů městské části Prahy 7, tak jej preferují voliči KDÚ-ČSL, SZ a STAN. Nicméně Jan Čižinský hodlá v letošních říjnových komunálních volbách útočit na primátorské křeslo za politické uskupení Praha Sobě, a tedy proti své domovské straně. Je zde tak otázka, zda bude mít podporu i voličů KDU-ČSL.

Na čtvrtém místě se pak umístil zastupitel a poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher, který je veřejnosti znám jako bojovník proti bankovním poplatkům, propagátor finanční gramotnosti a nově rozšířil své aktivity i do oblasti ochrany spotřebitelů. Patrik Nacherse tak posouvá i v oblasti znalosti a zjevně i obliby u pražských voličů hnutí ANO. Patrik Nacherje rovněž nejpreferovanější personou vbarvách hnutí ANO, které získalo v Praze nejvíce hlasů, jak vkomunálních volbách vroce 2014, tak i ve sněmovních volbách vroce 2017. Stávající primátorka Adriana Krnáčová pak zastává šestou pozici z pohledu hypotetických rozhodnutých voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…