Pražský filharmonický sbor opět na slavném festivale v Bregenzu a v Izraeli

11.07.2017 16:16

I letošní léto je pro Pražský filharmonický sbor (PFS) ve znamení operních projektů na významných zahraničních scénách. Už po osmé sbor hostuje se svým hlavním sbormistrem Lukášem Vasilkem na proslulém rakouském operním festivale v Bregenzu.

Pražský filharmonický sbor opět na slavném festivale v Bregenzu a v Izraeli
Foto: Pražský filharmonický sbor (PFS)
Popisek: Pražský filharmonický sbor (PFS)

Tentokrát spoluúčinkuje v Bizetově opeře Carmen v nastudování slavného britského režiséra Kaspera Holtenapod taktovkou italského dirigenta Paola Carignaniho. Po premiéře 19. 7. na monumentální Jezerní scéně následuje do 20. 8. plných dvacet šest repríz. Hrají Vídeňští symfonikové, v hlavních rolích alternují Gaëlle Arquez, lena Belkina a Annalisa Stroppa (Carmen), Daniel Johansson, Martin Muehle a Arnold Rawls (Don José) a Andrew Foster-Williams, Scott Hendricks a Kostas Smoriginas (Escamillo). Kromě toho vystoupí PFS rovněž v opeře Gioachina Rossiniho Mojžíš v Egyptě, a to ve Festivalovém domě (20., 23. a 31. 7.), v nastudování italského dirigenta Enrique Mazzoly a nizozemské režisérky Lotte de Beer.

V červenci se část sboru vydá do Izraele, kde se vystoupí v šesti koncertních uvedeních Pucciniho opery Turandot (20. – 30. 7.). Izraelskou filharmonii diriguje Zubin Mehta, v hlavních rolích se představí Anna Pirozi a Elena Pankratova (Turandot) a Gregory Kunde (Calaf).

PFS je rezidenčním sborem operního festivalu v Bregenzu od roku 2010. Spoluúčinkoval zde s Vídeňskými symfoniky v operách Aida, Andrea Chénier, Kouzelná flétna a Turandot a také na samostatných koncertech či při provedení světových premiér oper Pasažérka polského skladatele Mieszyslawa Weinberga, Miss Fortunebritské skladatelky Judity Weir, Solaris německého skladatele Detleva Glanerta a Kupec benátský polského skladatele André Tchaikowského; tato inscenace získala prestižní ocenění International Opera Award 2014. S Izraelskou filharmonií a Zubinem Mehtou spolupracuje PFS již několik dekád.

Po návratu do Čech se PFS poprvé představí domácímu publiku na jubilejním desátém ročníku festivalu Dvořákova Praha, který se uskuteční ve dnech 7. - 23. září 2017.

Pražský filharmonický sbor má za sebou jednaosmdesátiletou historii, vystupuje s prestižními tělesy a dirigenty mezinárodní hudební scény a patří mezi nejvyhledávanější evropské profesionální pěvecké sbory. Hlavním sbormistrem Pražského filharmonického sboru je od roku 2007 Lukáš Vasilek.

Zřizovatelem Pražského filharmonického sboru je Ministerstvo kultury České republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…