Předsedové parlamentních komor jednali v Bratislavě o budoucnosti evropské integrace

07.10.2016 19:37

V rámci slovenského předsednictví Evropské unie se konalo v Bratislavě neformální setkání předsedů parlamentů EU.

Předsedové parlamentních komor jednali v Bratislavě o budoucnosti evropské integrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

S parlamentními lídry přišel ve čtvrtek hovořit také slovenský prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico. Tématem jednání bylo další směřování Evropské unie, která se musí vypořádat s řadou problémů. EU musí reagovat nejen na migrační krizi, ale například na brexit nebo bezpečnostní hrozby.

Národní parlamenty Evropské unie by měly podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka hrát významnější roli ve vztahu k Evropskému parlamentu. „Lisabonská smlouva dává národním parlamentům už nyní řadu pravomocí ve vztahu k Evropskému parlamentu nebo komisi. Musíme se naučit je důsledně využívat. Revize smluv proto nemá podle mého názoru v současné době smysl,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a připomněl, že EU bude mít jen tolik pravomocí, kolik jí členské státy předají. „Evropskou unii formují členské státy. Je jen na nich, jakou roli jí svěří,“ dodal.

Předseda Senátu Milan Štěch hovořil o dlouhodobě klesající důvěře občanů v instituce EU. Zdůraznil, že nejaktuálnějším úkolem EU je ochrana vnějších hranic schengenského prostoru. Dalším úkolem EU je podle Štěcha zajistit, aby brexit nepřinesl jednostranné dopady na EU, ale aby své rozhodnutí pocítila i Velká Británie. Například tím, že nebude pokračovat stav, kdy velká část celoevropsky působících bank má své centrály v Londýně a tam také proudí finanční zdroje z celé EU. „Nesmí dojít k tomu, aby se Velká Británie po odchodu z EU zbavila svých závazků, ale zároveň jí zůstaly všechny výhody, které z členství vyplývaly. To je nepřijatelné,“ dodal Štěch. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…