Představitelé regulátorů zemí Visegrádské 4 jednali o energetické bezpečnosti

03.12.2014 20:40

Zejména otázkami energetické bezpečnosti svých států a celé Evropské unie v souvislosti s politickou krizí na Ukrajině se zabývali představitelé energetických regulačních úřadů České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska na setkání s předsedou Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) Albertem Pototschnigem v Ostravě.

Představitelé regulátorů zemí Visegrádské 4 jednali o energetické bezpečnosti
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Pracovní jednání regulátorů zemí Visegrádské čtyřky (V4) svolala do Ostravy předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková u příležitosti konání mezinárodní odborné konference týkající se implementace nařízení REMIT o ochraně jednotného velkoobchodního trhu s energií pro celou EU proti jeho zneužívání.

Setkání se zúčastnili Alena Vitásková, Alberto Pototschnig, dále viceprezident pro mezinárodní vztahy Maďarského energetického regulačního úřadu (MEKH) Attila Nyikos, předseda energetického regulačního úřadu Polska (URE) Maciej Bando a místopředseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Miroslav Čelinský.

„Seznámila jsem kolegy s výsledky mých zahraničních cest do Ruska a USA v poslední době a popsala souvislost s energetickou bezpečností především v nadcházející zimní sezoně. Společně jsme se shodli, že klíčovými faktory v oblasti zásobování našich zemí plynem jsou dostatek zásob a správně nastavená infrastruktura. Zároveň jsme konstatovali, že liberalizace trhů s energiemi a jejich kontrola musí mít zejména přínos pro konečné spotřebitele, vliv na snížení cen a nesmí být zneužita pro manipulace ze strany energetických firem,“ uvedla hostitelka setkání Alena Vitásková.

Podle předsedy ACER Alberta Pototschniga: „Je důležité, aby se k zabezpečení dodávek energie přistupovalo kooperativním způsobem, minimálně na regionální úrovni, a aby tržní podmínky byly zachovány co nejdelší možnou dobu před zavedením netržních opatření. Regulátoři v tomto ohledu hrají důležitou roli v tom, že podporují účinný rozvoj energetických sítí v EU a posuzují náklady na novou infrastrukturu – i v přeshraničních projektech – a kontrolují, aby stávající kapacity byly plně a efektivně využívány. Měli by se zaměřit na rychlou a dobrovolnou implementaci již přijatých nebo připravovaných síťových kódů tak, aby z nich evropští zákazníci v oblasti energií měli užitek co nejdříve.“

„Maďarsko připravuje projekty na zvýšení domácí hydrouhelné produkce, rozvíjí propojení plynárenských sítí a zvyšuje provozní kapacitu. Také jsme naplnili naše podzemní zásobníky plynu. Zrušení projektu South Stream je zcela nová situace, kterou musíme důkladně analyzovat,“ uvedl viceprezident maďarského energetického regulátora Attila Nyikos.

„Klíčovým prvkem je solidarita. V současné situaci se prostě musíme spojit, abychom byli silnější. Minulý týden jsme podepsali dohodu se Slovenskem na výstavbě dalšího plynovodu a budeme dále posilovat naše mezinárodní propojení. Významným faktorem pro naši energetickou bezpečnost je dokončení severojižního koridoru, tedy investice do plynovodu STORK II-Moravia, který vede i přes české území,“ uvedl předseda polského regulátora Maciej Bando.

Místopředseda slovenského regulačního úřadu Miroslav Čelinský potvrdil, že Slováci se poučili z plynové krize v roce 2009 a že se nyní soustřeďují na severojižní propojení. „Podepsali jsme memorandum s polskou stranou, abychom dokončili klíčové investice do roku 2018 nebo 2019, zvýšili jsme kapacity zásobníků a chceme v tomto trendu pokračovat. Jsme rádi, že fungují reverzní toky zejména v propojení s Českem.“

Všichni účastníci jednání se shodli, že vzhledem k mezinárodní situaci bude nutné přejít i na netržní opatření, která musí ochránit koncové spotřebitele.

Setkání regulátorů zemí V4 s A. Pototschnigem se uskutečnilo v rámci odborné mezinárodní konference o nařízení REMIT, která se koná ve dnech 3 .– 4. prosince 2014 v Ostravě. Jejím cílem je seznámit odbornou veřejnost s implementací nařízení REMIT v České republice a dalších zemích, které zavádí rámec regulace velkoobchodního trhu s energií pro celou EU, definuje zneužívání trhu ve formě manipulace s trhem nebo pokus o manipulaci s trhem a obchodování zasvěcených osob na velkoobchodních trzích s energií, zavádí výslovný zákaz zneužívání tohoto trhu a nastavuje rámec pro jeho monitoring.

Od oficiálního přijetí prováděcích předpisů se datuje počátek běhu lhůt pro veškeré subjekty působící v energetických odvětvích – tři měsíce pro národní regulátory pro zpřístupnění národního registru účastníkům trhu a devět měsíců pro účastníky trhu pro zahájení vykazovací povinnosti. Před samotným zahájením reportování mají účastníci trhu povinnost registrovat se do národního registru účastníků trhu, který vedou a spravují národní regulátoři. Bezpodmínečné dodržení těchto termínů a připravenost všech zúčastněných na povinnosti, které těmto subjektům vyplývají z uvedené legislativy Evropské unie, je klíčovým aspektem k budoucímu efektivnímu a bezproblémovému působení na velkoobchodním energetickém trhu.

V rámci mezinárodní konference REMIT tak budou účastníci mimo jiné seznámeni s tím, jakým způsobem provést registraci a bude jim názorně vysvětlena problematika souvisejících platforem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…