Premiér Sobotka jednal s předsedou parlamentu Norského království

31.05.2016 7:35

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pondělí 30. května 2016 ve Strakově akademii setkal s předsedou norského parlamentu Olemicem Thommessenem, který přijel na oficiální návštěvu České republiky na pozvání předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Premiér Sobotka a předseda norského parlamentu Thommessen společně jednali o česko-norských vztazích, bilaterální spolupráci i aktuálních evropských otázkách.

Premiér Sobotka jednal s předsedou parlamentu Norského království
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Jedním z hlavních témat jednání byla spolupráce v rámci EHP a Norských fondů, jejichž příjemcem je Česká republika od roku 2004. Podpora je směřována na realizaci projektů v různých programových oblastech, např. ochrana kulturního dědictví, životní prostředí, věda a výzkum, vzdělávání, vnitro a justice či sociální oblast. Tyto projekty se v České republice těší vysoké reputaci a přispívají k dalšímu prohlubování česko-norské spolupráce. Premiér Sobotka proto přivítal, že 3. května 2016 byla podepsána dohoda mezi zástupci donorů a Evropskou unií o pokračování EHP a Norských fondů ve třetím programovacím období 2014 – 2020, v rámci kterého Česká republika obdrží 184,5 mil. EUR.

Premiér Sobotka a předseda Thommessen hovořili také o česko-norské obchodní výměně, která se v posledních letech zejména z pohledu českého vývozu úspěšně rozvíjí, a spolupráci v oblasti energetiky. Česká republika má také dlouhou tradici polárního výzkumu a čeští vědci již od roku 2007 úspěšně působí na norských Špicberkách.

Předseda vlády ČR při jednání znovu upozornil na případ dětí Michalákových a mezinárodněprávní závazky norské strany vyplývající z Úmluvy OSN o právech dítěte a Evropské úmluvy o lidských právech. V Norsku aktuálně probíhá soudní jednání, v rámci kterého Česká republika intervenovala písemným podáním na ochranu širšího veřejného zájmu spočívajícího v dodržování mezinárodních závazků a zásady nejlepšího zájmu dětí.  

Diskutovány byly rovněž aktuální evropské otázky a nadcházející Summit NATO, který se uskuteční ve dnech 8. a 9. července 2016 ve Varšavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…