Premiér Sobotka uvedl Pelikána do funkce ministra spravedlnosti

12.03.2015 13:30

Předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl ve čtvrtek 12. března 2015 do úřadu nového ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

Premiér Sobotka uvedl Pelikána do funkce ministra spravedlnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Ten vystřídal Helenu Válkovou, která podala k 1. 3. 2015 na pozici ministryně rezignaci. Pelikána na funkci ministra spravedlnosti navrhlo předsedovi vlády hnutí ANO.

Životopis JUDr. Roberta Pelikána, Ph.D. (* 18. 10. 1979)

Absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, v letech 2003 až 2008 advokátní koncipient a následně advokát, nejprve v advokátní kanceláři Císař, Češka, Smutný a spol., později v mezinárodní advokátní kanceláři Linklaters;  od 2008 do 2014 byl společníkem AK Vrána & Pelikán.  Absolvent půlroční odborné stáže u Tribunálu Evropské unie v Lucemburku. Advokátní zkoušky složil v roce 2007, po vstupu do veřejné správy si však nechal výkon advokacie pozastavit a prodal i svůj podíl v AK Vrána & Pelikán. Jako advokát zastupoval řadu významných tuzemských i nadnárodních společností, zároveň ale například rodinu chlapce, kterému v roce 2009 amputoval eskalátor v pražském metru tři prsty; hájil také město Karlovy Vary ve sporu se skupinou společností o vlastnictví sportovně kulturního centra KV Arena či Richarda Frištenského (syna legendárního českého zápasníka), křivě obviněného z napadení městského strážníka.

Robert Pelikán se dlouhodobě věnuje civilnímu a obchodnímu právu, především problematice obchodních společností, závazkového práva, práva hospodářské soutěže a řešení sporů. Od roku 2004 působí na katedře občanského práva a od roku 2012 také přednáší a vede semináře na katedře obchodního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Pravidelně publikuje v odborných časopisech, přednáší a vystupuje na odborných konferencích. Je autorem dvoudílného komentáře k zákonu o přeměnách (Zákon o přeměnách obchodních společností a družstev, § 1-179/1. díl a §180-389/2. díl,  Leges, 2010), monografie k otázkám právní subjektivity (Právní subjektivita, Wolters Kluwer, 2012) a je spoluautorem komentáře k novému občanskému zákoníku (Občanský zákoník - Komentář - Svazek 1,6 V: relativní majetková práva 1. část, Wolters Kluwer, 2014).

Po volbách v roce 2014 pracoval Robert Pelikán na Ministerstvu financí, kde působil jako ředitel právní sekce; na Ministerstvo spravedlnosti do pozice 1. náměstka byl jmenován 3. června 2014.  Po demisi H. Válkové byl 12. března 2015 ustanoven v pořadí patnáctým ministrem spravedlnosti České republiky.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…