Přijďte s námi oslavit výročí narození jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů

08.09.2017 16:27

České muzeum hudby – Muzeum Antonína Dvořáka ve spolupráci s obcí Nelahozeves a zámkem Nelahozeves zvou obdivovatele skladatele Antonína Dvořáka na 66. Dvořákovu Nelahozeves.

Přijďte s námi oslavit výročí narození jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů
Foto: ČT
Popisek: Antonín Dvořák

V rámci tradičních oslav Dvořákova výročí narození se v pátek 8. září uskuteční v jeho rodné obci pěvecký recitál Romana Janála. V neděli 10. září budou slavnosti pokračovat pietním aktem u Dvořákovy sochy, koncertem doprovázeným mluveným slovem a bohoslužbou v kostele sv. Ondřeje. Pro nejmenší návštěvníky bude připraven zábavný lektorovaný program – dětská hudební dílna na zámku Nelahozeves.

Antonín Dvořák se narodil 8. září 1841 v Nelahozevsi v domě čp. 12, kde provozoval jeho otec František Dvořák hospodu. Dvořák chodil od roku 1847 do nelahozeveské školy, kde se učil u kantora Josefa Spitze. Školní docházku ukončil v roce 1853 s velmi dobrým prospěchem.

V Nelahozevsi prožil Dvořák prvních dvanáct let svého života, v roce 1953 se i s rodinou přestěhoval do Zlonic. Dvořák se přesto rád do Nelahozevsi vracel. I místní obyvatelé pamatovali na svého slavného rodáka, když mu v roce 1901, v roce jeho 60. narozenin, uspořádali velkolepé oslavy. V roce 1913 byla na Dvořákově rodném domě odhalena pamětní deska od Františka Hnátka a v roce a v roce 1941 se konaly v Nelahozevsi v rámci Dvořákova 100. výročí narození velké oslavy, které navštívilo kolem 2000 návštěvníků.

Dvořákův rodný dům byl jako Památník Antonína Dvořáka otevřen 9. září 1951 při příležitosti 110. výročí narození skladatele zásluhou Společnosti Antonína Dvořáka. S otevřením expozice v roce 1951 byly také zahájeny pravidelné oslavy „Dvořákova Nelahozeves“ konané v den skladatelových narozenin.

Program

8. září 

19.00 hod. Pěvecký recitál Romana Janála v Rytířském sálu na zámku Nelahozeves.

Vstupenky na recitál jsou k dispozici na pokladně zámku v Nelahozevsi (tel. 315 709 111) nebo na OÚ v Nelahozevsi (tel. 315 785 059). Vstupné na recitál je (120/80Kč).

10. září

11.00 hod. Slavnostní položení květin u sochy Antonína Dvořáka.

11.30 hod. Dopolední matiné v Památníku Antonína Dvořáka, kde zazní komorní skladby Antonína Dvořáka v podání členů Akademie komorní hudby pod vedením Tomáše Jamníka. Skladby doprovodí mluveným slovem – ukázkami z knihy Nejraději mne tituloval indiánem. Americké vzpomínky na Antonína Dvořáka Veronika Vejvodová, která je jednou z autorek knihy. Na místě bude také možné si knihu zakoupit. Vstupné je zdarma.

14.00–15.30 hod. Nezdvořák Dvořák – dětská hudební dílna pro děti (od 6 do 13 let) na zámku Nelahozeves.

Rodiče prosíme, aby v době lektorovaného programu strávili čas prohlídkou zámku nebo návštěvou zámeckých prostor. Rezervace na pokladně zámku (tel. 315 709 111) nebo na emailu: kultura@nelahozeves.cz. Vstupné na hudební dílnu je 80 Kč/dítě.

16.00 hod. Bohoslužba v kostele sv. Ondřeje věnovaná památce Vojena Očenáška, Antonína Dvořáka III. a Jiřího Bělohlávka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…