Přijďte se v pátek podívat na finále Robosoutěže ČVUT. Rekordní účast v klání o nejchytřejšího robota

11.12.2017 9:47

Vrcholí devátý ročník studentské Robosoutěže, celoročního soutěžního klání robotických vozítek. Po jarní části, v níž soutěžily základní školy a víceletá gymnázia, se ve velkém finále v pátek 15. prosince 2017 na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT utkají týmy středoškolské a univerzitní. Do výzvy postavit a naprogramovat lego robota, který nejlépe vyřeší soutěžní úlohu, se na podzim přihlásil rekordní počet 155 středoškolských týmů, ve finále pak uvidíme 37 nejlepších robotů.

Přijďte se v pátek podívat na finále Robosoutěže ČVUT. Rekordní účast v klání o nejchytřejšího robota
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Jedna soutěžní úloha, jedna lego stavebnice, stovky přihlášených školních týmů a odpovídající počet originálních robotických řešení. Tak vypadá Robosoutěž ČVUT, jejíž letošní finále se koná tento pátek. Popularita soutěže od jejího založení v roce 2009 neustále stoupá a je důkazem, že napínavá soutěžní výzva může fungovat jako skvělý doplněk vzdělávání a vyvolat nezvyklou míru kreativity. Z původních tří týmů v roce 2009 se počet přihlášených z celé České republiky rozrostl na 155 týmů v letošním ročníku, přičemž 121 týmům se nakonec podařilo roboty opravdu zkonstruovat a představit v soutěži. Nepočítáme zde přitom účastníky jarní části soutěže pro základní školy a víceletá gymnázia, která se koná již třetí rok. Podzimní soutěž pro střední školy a univerzity měla letos čtyři předkola, z nichž do pátečního finále postupuje 25 středoškolských týmů (z toho 1 na divokou kartu). Ty se utkají s 12 univerzitními roboty, a budeme tak opět svědky velikého souboje mladých mozků.

Přijďte se podívat na 37 nejlepších robotů!

Soutěžní úloha s názvem „Střelnice“ umožnila všem týmům zvolit rozmanité konstrukční přístupy. Robot má za úkol během 90 sekund posbírat míčky rozestavené na hrací ploše podle barev a umístit je do příslušných barevných terčů. Roboti proto musejí umět rozlišovat míčky buď podle barvy nebo podle umístění. Soutěží vždy dva roboti na dvou samostatných identických hřištích, o vítězství nakonec rozhodne větší počet získaných bodů.

Organizátor soutěže Ing. Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT je z úrovně letošních soutěžících nadšený: „V předkolech jsme viděli opravdu geniální řešení. Třem týmům se už povedlo dosáhnout maximálního počtu 55 bodů, přitom každý robot měl zcela jinou konstrukci a strategii sbírání a umísťování míčků do terče.“ Nejlepší studentská řešení si můžete prohlédnout také ve videogalerii doplňkové soutěžní kategorie Design robota ZDE.

Robosoutěž je veřejná a jsou na ni zváni vyučující, spolužáci a přátelé soutěžících, zástupci médií a všichni zájemci o mobilní roboty a o studentské soutěže. Oficiální zahájení finále se uskuteční v pátek 15. prosince 2017 ve 12 hodin v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí (Karlovo náměstí 13, Praha 2).

Přesný harmonogram akce najdete na webových stránkách ZDE nebo ZDE.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 129 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering“ na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…