Přísnější hypotéky jsou tu, zjistěte, jestli na ně dosáhnete

05.05.2022 14:01 | Komerční článek

Hypoteční úvěry dokážou zatížit rodinný rozpočet. Nedávno vešla v platnost nová pravidla, která chrání rodiny před neúměrnými splátkami k poměru k jejich příjmu. Hypotéku tak získá mnohem méně žadatelů než před lety. Co udělat proto, abyste dosáhli na hypotéku, a jakým způsobem ovlivňuje úroková sazba výši splátek?

Přísnější hypotéky jsou tu, zjistěte, jestli na ně dosáhnete
Foto: půjčka.co
Popisek: Přísnější hypotéky jsou tu. Zjistěte, jestli na ně dosáhnete

Čím vyšší úroková sazba, tím vyšší splátky

Česká národní banka zvýšila kvůli inflaci a válce na Ukrajině základní úrokovou sazbu. Úvěry se kvůli tomu zdražují a stoupají měsíční splátky. To je špatná zpráva pro lidi s hypotékou i pro nové žadatele. Po skončení fixního období stoupne lidem s hypotékou měsíční splátka až o několik tisíc korun. Žadatelé se zase mohou dostat do situace, kdy nebudou kvůli vysokým splátkám dostatečně bonitní. Přesto je o hypotéky stále enormní zájem a chce o ně požádat zhruba 13 % Čechů.

Jak vylepšit scoring pro získání hypotéky?

Pokud vám banka zamítne žádost o hypotéku, máte několik možností, jak vylepšit svůj scoring:

  • doplaťte neuhrazené půjčky
  • zrušte si kontokorent a kreditní karty
  • požádejte o pracovní smlouvu na dobu neurčitou
  • najděte si spolužadatele
  • zastavte nemovitost třetí osoby (se souhlasem)
  • zvolte delší splatnost hypotéky
  • vytvořte si pozitivní úvěrovou historii
  • navyšte svůj příjem

V případě, že nechcete v žádosti uvádět své příjmy, sjednejte si hypotéku bez doložení příjmu u nebankovní společnosti. Potřebujete k tomu nemovitost, kterou se zaručíte. Nevýhodou je, že dostanete nižší částku za vyšší úrokovou sazbu.

Nové podmínky hypotéky platné od dubna 2022

Od 1. dubna 2022 platí nové podmínky pro získání hypotéky. Vydala je Česká národní banka a pro každého poskytovatele hypoték jsou závazná. Co nové podmínky říkají?

  • Splátky musí činit maximálně 50 % čistého příjmů u žadatelů do 36 let a výše hypotéky může být maximálně 9,5 ročních čistých příjmů žadatelů.
  • Splátky musí činit maximálně 45 % čistého příjmu u žadatelů nad 36 let a výše hypotéky může být maximálně 8,5 ročních čistých příjmů žadatelů.

Lidé mladší 36 let musí mít naspořeno minimálně 10 % hodnoty nemovitosti a lidé starší 36 let alespoň 20 % hodnoty nemovitosti. Jestliže nemáte naspořenou částku, řešením je spotřebitelská půjčka nebo překlenovací úvěr ze stavebního spoření.

Bez běžného účtu to nepůjde

Hypotéku musíte vždy splácet z běžného účtu. Zkuste si založit běžný účet online a ušetřete tím svůj čas. Nastavte si online inkaso, abyste se nezpozdili s jedinou splátkou. Opožděná splátka se vám hned vpisuje do registru dlužníků a vytváří vám negativní úvěrovou historii. Hypotéku si vždy sjednejte s vědomím, že máte dostatečný příjem a jste připraveni na mimořádné výdaje, dlouhodobou pracovní neschopnost a výpadek příjmu. Připlaťte si pojištění schopnosti splácet, ať spíte klidněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…