Proč se (ne)bát konopí? Aneb kdo užívá konopné prostředky, není narkoman

08.08.2012 9:00

Konopí je ve společnosti démonizovano jen zhruba posledních sto let, předtím však tisíce let sloužilo jako základní zemědělská plodina se širokým spektrem použití; díky léčivým vlastnostem se opět vrací na výsluní a aura smrtící rostliny se ztenčuje.

Proč se (ne)bát konopí? Aneb kdo užívá konopné prostředky, není narkoman
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Na jedné straně statisíce nemocných Čechů čeká na to, až se v lékárnách objeví povolené přípravky z marihuany, na druhé straně veřejnost, u které to vře a legalizace konopí k léčebným účelům vyvolává negativní reakce. Konopí berou jako drogu a kdo jej pěstuje, je narkoman. S takovými problémy bojují organizace a propagátoři zasazující se o léčbu konopím nejčastěji. Přitom je podle nich důležité jediné, vyvrátit mýty a polopravdy o této kontroverzní rostlině.

Dnes snad není v českém prostředí diskutovanější rostlina, než je právě konopí. V záplavě informací o drogách a závislostech, jež vedou ke kriminalitě, již mnozí lidé nevědí, že bylo konopí používané po tisíce let jako zemědělská plodina, pro léčbu i průmyslové využití. „Málokdo rozlišuje mezi konopím a marihuanou, že užívání nevede k závislosti jako u tvrdých drog a THC není jedinou léčivou látkou,“ vyjmenovává nejčastější omyly Jiří Stabla odborník na konopí z KonopnyShop.cz.

Marihuana je symbol

To vedla zástupce výrobce Carun k sestavení žebříčku nejčastějších mýtů a polopravd, jež se o konopí tradují, vedou lidi ke strachu z jeho užívání a podporují nenávistnou atmosféru. V posledních letech, kdy postupně padají tabu a o konopí je opět velký zájem. Cestou je podle Stably říkat celou pravdu, včetně všech negativ. „Mizí tak efekt zakázaného ovoce, kdy lidé právě kvůli zákazu marihuany zkusí,“ míní Jiří Stabla. Konopí je součástí zdravého životního stylu a racionální výživy.

Žebříček mýtů a polopravd

Konopí je/není marihuana

Rostlina konopí je vysoká, jednoletá bylina s širokou škálou využití. Mimo další látky obsahuje psychoaktivní THC. Tato omamná látka je základem drogy zvané marihuana. Získává se usušením květenství samičích rostlin konopí indického (cannabis indica) s obsahem THC vyšším než 0,3 %. Není tedy správné trvat na tom, že je konopí marihuana.

Bez THC ani ránu

Omamné THC, největší strašák, a tolik skloňovaná látka při léčbě nemocí jako Parkinson, Alzheimer, roztroušená skleróza či některých druhů rakoviny nezastupuje jako jediná léčivé účinky konopí. Bylina obsahuje stovky těchto léčivých cannabinoidů, do nichž patří i THC. Další je například cannabidiol (CBD), látka bohatě zastoupená v takzvaném technickém konopí, tedy povoleném konopí setém (cannabis sativa). Tiší bolest a zmírňuje příznaky celé řady nemocí, je základním stavebním kamenem legálních zdravotnických prostředků z konopí, mastí, z nichž jsou u nás nejúčinnější Carun nebo Bayer & Romsy, olejů. „Konopí dále obsahuje vzácné esenciální mastné kyseliny a řadu vitamínů a minerálních látek,“ doplňuje Stabla.

Užívání marihuany (ne)vede k závislosti

Léčivé cannabinoidy z konopí v těle nefungují jako zástupci nezbytné látky jako v případě nikotinu u cigaret a nevyvolávají silné euforické stavy jako třeba pervitin, proto je látková závislost minimální. Na marihuanu je možné si učinit závislost jako například na sladkém, rituálech, alkoholu, sexu či jiných požitcích. U každého jedince je tato míra individuální.

Marihuana (ne)škodí lidskému zdraví

Ačkoli marihuana není zcela neškodná, tradovaná nebezpečnost je velmi přeháněná. Vědci provedli po celém světě tisíce výzkumů na lidech i zvířatech a ani jeden z nich neprokázal, že by tomu bylo naopak. Například i lékař královny Viktorie Sir Russerl Reynolds napsal do lékařského časopisu The Lancet: "Pokud je konopí čisté a obezřetně užívané, můžeme je považovat za jednu z nejcennějších medicín, jaké má lékařská věda k dispozici." Ačkoli se může člověk jejím užíváním předávkovat a takzvaně „přebrat“, dosud nebyl prokázán jediný případ smrti. Konopí dnes legálně užívají pacienti se zeleným zákalem, roztroušenou sklerózou, AIDS, artritidou a mnoha dalšími nemocemi v Izraeli, Velké Británii, státech USA, Kanadě dalších zemích po celém světě.

Po marihuaně, (ne)následují tvrdší drogy

Jedná se o hru čísel a náhod. Protože je dnes marihuana nejrozšířenější omamnou látkou vůbec, je velká pravděpodobnost, že lidé, kteří užívají tvrdé drogy, měli nebo mají co dočinění i s marihuanou. Ve skutečnosti je však marihuana pro mnohé lidi „konečná“ a k dalším již nesáhnou. Podle nedávných studií je odrazovým můstkem spíše alkohol a nikotin v nízkém věku uživatelů. Například v Nizozemí je jasně patrná hranice mezi scénou tvrdých drog a marihuanové subkultury, která je povolena téměř na celém území státu.

Marihuana (ne)poškozuje paměť

Neexistují žádné přesvědčivé důkazy o trvalém poškození paměti při užívání marihuany. Vědci zjistili, že osoby pod vlivem nemají problémy s rozpomenutím již naučených věcí. Mají však problémy učit se věci nové a zapamatovat si je. Je to omezeno jen na dobu intoxikace.

Kouření marihuany (ne)ničí plíce více než tabák

Kouř je dráždivější, dá plicím zabrat a nechává v nich více dehtu. Na druhou stranu člověk více kašle, a tím plíce čistí. Rakovina ve spojení s kouřením je blud. Zvýšení náchylnosti na rozdíl od kuřáků cigaret se nepotvrdilo. Marihuana například zastaví astmatické záchvaty spolehlivě jako drahé léky. Pro klid je možné konopí užívat pomocí takzvaného vaporizéru, případně pojídáním ve formě koláčků.

Marihuana (ne)vede ke zločinu

Užívání nevede ke zvýšené agresivitě ba naopak. Je dokázáno, že uklidňuje. Podle studií na vzorku populace se spíše projevilo snížení agresivity. Dnes je samozřejmě trestné samotné kouření.

Marihuana (ne)způsobuje duševní poruchy

Může sice probudit skrytou psychózu, ale ve stejné míře jako jiný silný zážitek. Psychóza se dostavuje dočasně u začátečníků a odezní intoxikací. Bipolárnost je porucha, kvůli které lidé vůbec zahájí samoléčbu konopím a mnozí úspěšně. Konopí u zdravého člověka náladovost snižuje.

Proč podporovat konopí?

Konopí má uplatnění nejen v medicíně. „Po více než tisíc let před Kristem a až do roku 1883 našeho letopočtu bylo konopí nejvýznamnější světovou zemědělskou plodinou,“ uvádí Jiří Stabla. Bylo nejdůležitější surovinou pro tisíce podniků, jenž vyráběly vlákna, látky, oleje na svícení, papír, kadidla, vůně a léky. Představovalo primární zdroj bílkovin pro lidi a zvířata. Pěstování konopí má skutečně v Čechách i na Moravě velkou tradici. Dnes slouží jako potravina ve formě semen obsahujících konopný olej a mají bohaté zastoupení všech esenciálních aminokyselin včetně těch, které si tělo neumí vyrobit. Z listů se připravují nápoje, ze semínek se vyrábí mouka, pečivo, konopné mléko, sirup jako například BIO Hostětínský sirup, olej využívá v kosmetice Hempz, jsou z něj vyrobená česká konopná mýdla Hemp, konopí se opět uplatňuje při výrobě papíru, textilií, oblečení Hoodlamb, nahrazuje plasty a používá se ve stavebnictví.

Omamná semínka

Legálně distribuovaná semínka patří mezi odrůdy cannabis sativa (konopí seté) schválené propěstování v EU a ČR s téměř nulovým obsahem psychoaktivní látky. Toto nepatrné množství se navíc vyskytuje převážně v zelené části rostliny. Některé značky jako Carun dokonce garantují povolení konzumace u kojících maminek i miminek, což je neocenitelné. Semínka obsahují důležité látky pro zdravý vývoj dítěte, obsažené vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro správné fungování nervové soustavy, pomáhají proti únavě a zlepšují stav všech tkání, což je nejlépe pozorovatelné na stavu pokožky a vlasů.

Semínko proti alkoholu, olej proti cholesterolu

Pro osoby trpící na vysoký krevní tlak a zvýšenou hladinu cholesterolu je pak ideálním doplňkem stravy právě konopný olej. Ten je až z 80 % tvořen omega 3 a 6 mastnými kyselinami, jež pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Pokud se člověk chystá na návštěvu večírku, kde se nevyhne konzumaci alkoholu, je vhodné pár hodin před akcí sníst hrstku semínek. Obsah tuku v nich totiž zpomalí vstřebávání alkoholu v krvi a vitamín B3 pomůže organismu se s alkoholem lépe vyrovnat.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…